در نطنز چه خبر است؟

یک روز پس از اعلام راه‌اندازی دوباره مرکز مونتاژ سانتریفیوژهای پیشرفته نــطــنــز و غــنــی‌ســـازی از طــریــق ایــن سانتریفیوژها در روز یکشنبه 22فروردین حادثه‌ای در بخشی از شبکه توزیع برق تأسیسات غنی‌سازی سایت نطنز رخ داد؛ درست همان مکانی که 9 ماه پیش (12تیرماه1399) به علتی نامعلوم منفجر و تخریب شد و مسئولان سازمان انرژی اتمی و شورای عالی امنیت ملی به دلیل ملاحظات امنیتی تاکنون درباره آن انفجار توضیح دقیقی ارائه نکرده‌اند. این بار اما انفجار در سالنی که به‌صورت موقت برای این سانتریفیوژها برپا شده بود تا بار دیگر راه‌اندازی شوند، صورت گرفت.

تاریخ انتشار: 09:14 - سه شنبه 1400/01/24
مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
no image

 برخی از رسانه‌های بین‌المللی این انفجار را در راستای به تأخیر انداختن برنامه‌های هسته‌ای ایران و کند شدن روند تولید این نوع سانتریفیوژهای پیشرفته می‌دانند؛ آنچه رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در واکنش به آن و در جواب این پیش‌بینی‌ها گفت: «اقدام علیه مرکز غنی‌سازی نطنز نشان‌دهنده شکست مخالفان پیشرفت‌های صنعتی و سیاسی کشور برای جلوگیری از توسعه چشمگیر صنعت هسته‌ای است. این اقدام همچنین نشان‌دهنده ناکامی مخالفان مذاکرات ایران برای رفع تحریم‌های ظالمانه است.» به اعتقاد علی‌اکبر صالحی این انفجار در واکنش به دستاوردهای جدید هسته‌ای ایران و عکس‌العمل به روند مذاکرات ایران با کشورهای 1+ 4 برای رفع تحریم‌ها رخ داد. او افزود: «جمهوری اسلامی ایران ضمن محکوم کردن این حرکت مذبوحانه بر ضرورت برخورد جامعه بین‌المللی و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با این تروریسم هسته‌ای تأکید می‌کند. ایران همچنین حق خود را برای اقدام علیه عاملان و آمران و مباشران محفوظ می‌داند. جمهوری اسلامی ایران همچنین برای ناکام گذاشتن چنین تحرکات مذبوحانه‌ای، با جدیت گسترش صنعت هسته‌ای و تلاش برای رفع تحریم‌های ظالمانه را پیگیری می‌کند.» این در حالی است که روز دوشنبه خبر شناسایی عامل خرابکاری در سایت هسته‌ای نطنز از سوی برخی از رسانه‌ها منتشر شد. به گزارش خبرآنلاین، به نقل از نورنیوز، یک مقام در وزارت اطلاعات، در خصوص حادثه پیش‌آمده طی روز یکشنبه در مجتمع غنی‌سازی شهید احمدی روشن نطنز اظهار داشت: «هویت فردی که با ایجاد اختلال در سیستم برق مجتمع غنی‌سازی شهید احمدی‌روشن نطنز باعث قطع برق‌رسانی به یکی از سالن‌های این مجتمع شده بود، شناسایی شده است. اقدامات لازم برای دستگیری عامل اصلی اختلال در سامانه برق مجتمع نطنز در دست انجام است.» این مقام مطلع با اشاره به گزارش گروه فنی بررسی‌کننده حادثه تصریح کرد: «چگونگی ایجاد اختلال در سیستم برق‌رسانی نیز از سوی گروه فنی مشخص‌شده و از روز یکشنبه مجموعه اقدامات لازم برای بازگرداندن سالن آسیب‌دیده به مدار فعالیت مجدد آغاز شده است.» انفجار در سایت هسته‌ای نطنز که هم‌زمان با پانزدهمین سالگرد روز ملی فناوری هسته‌ای و به فاصله چند روز پس از مذاکرات ایران در هجدهمین نشست کمیسیون مشترک برجام در وین صورت گرفت، مجلس شورای اسلامی را بر آن داشت که در دو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و کمیسیون انرژی پیگیر جزئیات این اتفاق باشد و پس از جمع‌بندی نظرات خود را اعلام کند. از طرفی برخی کارشناسان بین‌الملل به شرایط امنیتی سایت نطنز در خصوص پیشگیری ازاین‌گونه اتفاقات واکنش نشان دادند و تکرار آن به فاصله چند ماه را کمی مبهم دانستند. به عقیده تحلیلگران، اختلال در سایت هسته‌ای نطنز بارها تکرار شده است و با توجه به راهبردی‌بودن این تأسیسات علاوه بر بررسی دقیق جزئیات آن باید برای رفع این موضوع نیز چاره‌اندیشی کرد. درعین‌حال رسانه‌های رژیم صهیونیستی نیز به‌طور غیرمستقیم و غیررسمی خبر از حمله سایبری به تأسیسات برق نطنز را بارها منتشر کرده‌اند و این بار نیز بر آن تأکید دارند. از سوی دیگر، سخن‌گوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران انتقام از رژیم صهیونیستی در زمان و مکان مناسب را از برنامه‌های جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد. به بیان سعید خطیب زاده، اسرائیل با این اقدام خود تلاش کرد از مردم ایران انتقام صبر و رفتار پر از حکمت خود را در مسیر رفع تحریم‌ها بگیرد. او افزود: «بارها رژیم صهیونیستی از منابع متعدد تأیید می‌کند که این رژیم پشت این داستان بوده است.»
 در این باره، مهدی مطهرنیا، کارشناس روابــط بــیــن‌الــمــلل در گفــت‌وگــو بـا «اصفهان زیبا» به تحلیل شرایط پیش رو  پرداخت. به گفته این تحلیلگر بین‌الملل بنیامین نتانیاهو در سالروز تأسیس دولت غیرقانونی خود در تل‌آویو مدعی شد اسرائیل یک ابرقدرت منطقه‌ای و حتی یک قدرت بین‌المللی است و اجازه نخواهد داد که مورد هجمه دشمنان خود همچون ایران قرار گیرد. این تأکید، نمایانگر این است که او تلاش دارد سیاست‌های تل‌آویو را از واشنگتن مجزا کند و نوعی استقلال برای تصمیم‌گیری‌ها در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی جدای از آمریکا داشته باشد.
او ادامه داد: «آنچه نتانیاهو می‌گوید ناشی از اندیشه‌های برخی مقامات و مسئولان تأثیرگذار در این رژیم است که تلاش دارند این رژیم را به‌عنوان یک ابرقدرت در نظام بین‌الملل معرفی کنند. از طرفی، رژیم صهیونیستی با روی کار آمدن دولت بایدن و نگرش دموکرات‌ها به ایران در چهارچوب بازگشت به 1+5، در جهت واردآوردن فشارهای دیپلماتیک به تهران، سیاست‌های مستقل خود را دنبال می‌کند.»
مطهرنیا در خصوص چرایی تکرار این حملات به سایت هسته‌ای نطنز و قبول مسئولیت آن‌ها از سوی رژیم صهیونیستی افزود: «این حمله امر تازه‌ای نیست. اسرائیلی‌ها بارها مواضع ایران را در منطقه، به‌ویژه در سوریه و حتی در عراق و درون ایران، موردحمله قرار داده‌اند و نیمه‌آشکار مسئولیت آن را هم پذیرفته‌اند. آن‌ها به‌گونه‌ای سخن گفتند که سیاست ابهام در رابطه با تهران را به‌سمت سیاست بیان آشکار سوق دهند؛ آنچنان‌که در حمله روز یکشنبه به سایت هسته‌ای نطنز، مواضع آن‌ها در چهارچوب یک نوع پذیرش مسئولیت آرام‌آرام خود را به نمایش می‌گذارد که این درواقع فشار آوردن به تهران در ورود به یک منازعه منطقه‌ای، آن‌هم از نوع سرد و پذیرش درگیری نظامی با تلاویو است؛ چراکه حمله به خاک یک کشور پاسخ‌گویی مناسب و درخور را از منظر دولت موردحمله واقع‌شده طلب می‌کند و اگر پاسخ‌گوی ایران به همان نسبت در ارتباط با نیروگاه‌های تل آویو باشد می‌تواند موجبات یک درگیری نظامی در آینده را فراهم کند.»
او همچنین نفوذ دشمنان به محیط‌های امنیتی ایران را امری حتمی دانست و افزود: «اخیرا فیلمی از شبکه‌های رژیم صهیونیستی پخش‌شده که نشان‌دهنده فیلم‌برداری مستقیم از سوی عناصر نفوذی اسرائیل در مراکز حساس نظام جمهوری اسلامی است. از طرف دیگر، در یک کنفرانس، نتانیاهو اوراق بسیاری از اسناد رسمی موجود در ایران را که دزدیده‌شده و به تل آویو رفته بود، در معرض راستی‌آزمایی سازمان‌های اطلاعاتی کشورهای پیشرفته قرار داد. لذا باید گفت نفوذ، نفوذ چندان محدودی نیست و تکرار حمله به مراکز هسته‌ای و حساس در نظام جمهوری ایران نشان‌دهنده آن است که این رژیم توانسته  درون مرزهای ایران عملیات جاسوسی خود را هدایت و رهبری کند.»
این کارشناس مسائل بین‌الملل در پاسخ به این پرسش که چه پیش‌بینی برای واکنش ایران به این اتفاق‌ها و حملات از سوی رژیم صهیونیستی وجود دارد، گفت: «ایران بر اساس پارادایم نه جنگ و نه مذاکره تلاش دارد وارد درگیری و منازعه با هیچ کشوری به‌ویژه اسرائیل و آمریکا نشود؛ لذا باوجود ضربه‌های متفاوتی مانند ترور شهید فخری‌زاده و همچنین ماجرای تکرار انفجار نطنز و شک و شبهه‌هایی در ارتباط با حمله به مراکز دیگر هسته‌ای ایران طی چند سال گذشته، سعی کرده است سیاست شکیبایی را در پیش گیرد و محکوم کردن اسرائیل را در چهارچوب بیانیه و حواله دادن به یک انتقام سخت در آینده موکول کند.» او ادامه داد: «این بافت موقعیتی باعث شده است که صهیونیست‌ها بیش از گذشته در پی ایجاد فضای اصطکاک از نوع نزدیک با تهران باشند. اکنون بر اساس موضع‌گیری‌های رئیس رژیم حاکم بر تل‌آویو، رئیس‌جمهور، رئیس ستاد مشترک ارتش و رئیس ستاد سازمان اطلاعات  رژیم صهیونیستی که همگی مواضع آشکاری در جهت آماده شدن برای حمله بیشتر به مراکز و تأسیسات بنیادی ایران به‌ویژه تأسیسات هسته‌ای را دارند، عمل و آن را آشکارا بیان کنند. این موضع رژیم صهیونیستی به مبارزه طلبیدن ایران به یک نبرد نظامی یا حداقل یک جنگ حیثیتی در عرصه سیاسی و در ابعاد منطقه‌ای و بین‌المللی است.»
مطهرنیا گفت: «رژیم صهیونیستی با این دیدگاه در پی فشار آوردن به تهران بوده و با توجه به سیگنال‌های موجود نیز این فشار را افزایش می‌دهد تا مقاومت حداکثری ایران را تحت‌تأثیر خود قرار دهد. این مسیر اکنون نقطه‌گذاری شده است و تلاش می‌شود تا ایران را در این چهارچوب چالش و مبارزه‌طلبی وارد کند.»

  • اصفهان زیبا
    پایگاه خبری اصفهان زیبا

    پگاه ظاهری

برچسب‌های خبر