ویژه نامه ها

اشتراک الکترونیکی روزنامه

CAPTCHA ی تصویری

شماره های پیشین

دشمنان تغذیه‌ای سرطان

تاریخ درج : چهارشنبه ۳۰ امرداد ۱۳۹۸
شماره روزنامه: 
میو‌ه‌ها و سبزیجات نقش خوبی در پیشگیری از بیماری دارد

سرطان نوعی بیماری است كه مشخصه‌ آن رشد كنترل‌ نشده‌ سلول‌ها در بدن انسان و توانایی این سلول‌ها برای مهاجرت از محل اصلی و انتشار به نواحی دیگر بدن است. رژیم غذایی و تغذیه نقش مهمی در پیشگیری از سرطان و درمان آن بر عهده دارند. همیشه به‌ نظر می‌رسیده كه مصرف میوه‌جات و سبزیجات برای سلامتی انسان‌ها مفید است. این مسئله نه تنها به‌خاطر مواد مغذی موجود در آنهاست كه در واقع همان ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند، بلكه سایر مواد موجود در آنها نیز دارای اثرات مفیدی بر سلامتی انسان‌ها هستند. همه‌ افراد می‌توانند با استفاده از حداقل 5 واحد میوه و سبزی در روز و 7واحد از غذاهای گیاهی غنی از پروتئین و نشاسته مثل غلات، لوبیاها و سایر حبوبات مقدار زیادی از مواد مغذی ضد سرطان را به بدن خود برسانند. استفاده از میو‌ها و سبزیجات و غذاهای گیاهی و محدود کردن مصرف غذاهای چرب و پرکالری تا حد زیادی می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد. به‌همین دلیل توصیه بر این است که حداقل دو‌‌سوم رژیم غذایی از سبزیجات، میوه‌ها، غلات كامل و حبوبات تشكیل شده باشد. توصیه بر این است که بزرگسالان حداقل پنج روز در هفته را به‌مدت نیم ساعت فعالیت فیزیكی متوسط تا شدید داشته باشند. البته بهتر است این زمان 60-45 دقیقه باشد. كودكان و نوجوانان نیز باید روزانه 60 دقیقه فعالیت فیزیكی و به تناوب، حداقل پنج روز در هفته داشته باشند، رژیم غذایی به‌گونه‌ای باشد كه وزن ایدئال فرد حفظ شود، غلات كامل جایگزین غلات فرایند شده شوند و همچنین مصرف گوشت قرمز یا گوشت‌های فرایندشده حتی‌الامكان محدودتر شود. رژیم غذایی یكی از مهم‌ترین قسمت‌های درمان سرطان است. قبل، حین و بعد از درمان، تغذیه‌‌ صحیح یكی از بهترین روش‌های كمک به بیمار سرطانی است، سرطان و درمان آن كمبودهای تغذیه‌ای خاصی را به‌وجود می‌آورد. بسیاری از روش‌های درمانی باعث از بین ‌رفتن اشتهای فرد و ایجاد حالت تهوع می‌شوند، به‌خاطر كاهش وزن و توده‌ ماهیچه‌ای بدن بیمار باید تحت رژیم پرپروتئین و پركالری قرار گیرد تا توده‌ عضلانی و وزن او حفظ شود. اگر بیمار در خوردن و جویدن غذا و بلع آن دچار مشكل شده باشد، مایعات غلیظی از قبیل مخلوط شیر و شربت و بستنی تجویز می‌شود. بقیه‌ غذاهای نیمه‌ جامد از قبیل پوره‌ سیب‌زمینی تا زمان برگشت قدرت جویدن و بلع در بیمار، كمک‌‌كننده هستند. بعضی دیگر از بیماران ممكن است علائمی از قبیل درد، تهوع، استفراغ یا اسهال داشته باشند. با مصرف غذا قبل از شروع درمان، حالت تهوع كمتر می‌شود. مصرف غذاهای كم حجم در وعده‌های متعدد در روز و استفاده از غذاهای نرم می‌تواند روش مناسبی برای كنار آمدن با تهوع باشد. اسهال نیز می‌تواند با استفاده از غذاهایی از قبیل سوپ، موز و اجتناب از غذاهای چرب كنترل شود. بی‌اشتهایی را می‌توان با مصرف میان‌وعده‌های كم حجم، پركالری، پرپروتئین و استفاده از غذاهای پرعطر و طعم جبران کرد. گاهی اوقات درمان سرطان باعث تغییر طعم غذاها در دهان می‌شود. شستن دهان قبل از غذا و افزودن ادویه‌جات به غذاها می‌تواند این عوارض را کمتر كند. بعد از درمان سرطان، باید عادات تغذیه‌ای صحیح اجرا شود، علاوه بر حفظ وزن ایدئال و انجام فعالیت بدنی باید از یک رژیم غذایی سالم، متعادل و متنوع سرشار از غلات كامل، سبزیجات، میوه‌جات و محدود کردن گوشت قرمز و غذاهای فرایندشده پیروی کرد.
حسین فیروزبخت، کارشناس ارشد تغذیه

url : http://www.isfahanziba.ir/node/99944

اصفهان زیبا را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

 

 

ضمائم روز

پیوست‌ها

  

 

 

بایگانی