ویژه نامه ها

اشتراک الکترونیکی روزنامه

CAPTCHA ی تصویری

شماره های پیشین

شیردهی مادران مبتلا به کرونا

تاریخ درج : دوشنبه ۱۳ امرداد ۱۳۹۹
تغذیه با شیر مادر بر رشد و تکامل نوزادان تأثیر دارد

تحقیقات نشان می‌دهد فواید بی‌نظیر تغذیه با شیر مادر بر رشد و تکامل مطلوب کودکان و سلامت جامعه تأثیر دارد. تغذیه با شیر مادر نه‌تنها برای نوزاد مفید است، بلکه می‌تواند حامی محیط‌زیست باشد و از تولید زباله جلوگیری کند. اهمیت این موضوع باعث شده همه‌ساله 10 تا 16 مرداد به‌عنوان هفته جهانی شیر مادر نام‌گذاری و شعاری تعیین می‌شود. شعار ملی امسال در راستای اهداف توسعه پایدار با عنوان «کودک سالم، ایمنی بیشتر در برابر کرونا، سیاره‌ای سالم» تعیین‌شده است. لذا با حمایت از تغذیه با شیر مادر در شیرخواران و اینکه شیر مادر بهترین منبع تغذیه برای اغلب شیرخواران است، باید به منافع زیست‌محیطی آن نیز واقف شویم. برای تولید شیر مادر منابع موجود در طبیعت کمتر دست‌خورده می‌شوند و تبدیل‌شدن غذا به شیر مادر پروسه‌ای کاملا طبیعی است، به‌طوری‌که مادر فقط نیاز به افزایش مصرف غذا حداکثر تا 500 کیلوکالری در روز دارد، ولی تغذیه با شیرخشک نیاز به انرژی و سوخت اضافی برای تولید، ساخت و انتقال دارد. وسایل و ظروفی که برای آماده‌سازی شیرخشک لازم است نیز نیاز به انرژی، مواد شیمیایی، آب، مواد شوینده، پلاستیک، فلز و غیره دارد که هیچ‌یک در فعالیت سبز تغذیه از سینه مادر لازم نیست و بدون آلودگی، بسته‌بندی یا تولید زباله است. شیر مادر غذایی طبیعی و تجدیدپذیر است که ازلحاظ زیست‌محیطی ایمن و سبز است. زیرا تولید و عرضه آن به مصرف‌کننده بدون ایجاد آلودگی برای محیط‌زیست است.در مقابل، تغذیه مصنوعی اثرات زیست‌محیطی فاحشی دارد که موجب تخریب طبیعت، تهی‌کردن منابع طبیعی و تغییرات اقلیمی به راه‌های مختلف می‌شود. کارخانه‌های لبنی باعث تولید گازهای گلخانه‌ای می‌شوند و تولید، بسته‌بندی، ذخیره‌سازی، توزیع و آماده‌سازی فرمولای شیرخواران شامل مصرف قابل‌توجه سوخت‌های فسیلی و مقادیر زیادی آب می‌شود. بنابراین، تغذیه مصنوعی در انتشار گازهای گلخانه‌ای و کمبود آب مشارکت دارد و تغییرات اقلیمی را بیشتر تشدید می‌کند. در جریان تولید آن، گیاهانی به‌کار می‌روند که آلاینده‌اند. کامیون‌هایی به‌کارگرفته می‌شوند که با سوخت دیزل کار می‌کنند، از حشره‌کش‌های سمی و ارگانیسم‌های تغییریافته ژنتیکی در تولید سویا و علوفه دام استفاده می‌شود و در مرحله بسته‌بندی، محیط‌زیست آلوده می‌شود. تولید بطری و سربطری‌ها و نیز بازیافت آن‌ها هم باعث بروز آلودگی در محیط‌زیست می‌شود. لذا باید بر ارتباط بین تغذیه با شیر مادر و محیط‌زیست و اثرات آن در تقویت سیستم ایمنی شیرخوار و با توجه به بحران موجود مربوط به شیوع بیماری کرونا تأکید کنیم.در مورد مادر مبتلا به کرونا یا علامت‌دار باید اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از شیوع ویروس به شیرخوار ازجمله شستن دست‌ها قبل از لمس شیرخوار و پوشیدن ماسک صورت، هنگام تغذیه از سینه رعایت شود. در صورت شیردوشی با پمپ دستی یا برقی، مادر باید دست‌های خود را قبل از لمس هر قسمت پمپ یا ظرف ذخیره شیر بشوید و توصیه‌های مربوط به تمیزکردن مناسب پمپ بعد از هر بار استفاده انجام شود.در صورت امکان، فرد دیگری برای دادن شیر دوشیده شده به کودک در نظر گرفته شود و شیر مادر، شیرخوار را در برابر بسیاری از بیماری‌ها محافظت می‌کند. هیچ مطلبی مبنی بر اینکه ویروس از شیر مادر به کودک منتقل می‌شود، وجود ندارد. ازآنجا‌که شیر مادر می‌تواند سبب ایمنی برای نوزاد شود، حتی اگر مادر به کرونا مبتلا باشد نباید نسبت به شیردهی به نوزاد اجتناب کرد.

مریم کاظمی نافچیکارشناس برنامه شیر مادر مرکز بهداشت شماره 2

 

url : http://www.isfahanziba.ir/node/111241

اصفهان زیبا را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

 

 

ضمائم روز

پیوست‌ها

  

 

 

بایگانی