ضد‌کلسترول‌ها

 اکنون کلسترول بالا، بیش از گذشته بین جوامع شیوع پیدا کرده است. بیماری که می‌تواند در صورت بی‌توجهی خطری برای مبتلایان داشته باشد، اما با این وجود بسیاری از این بیماری اطلاعی ندارند  یا نسبت به آن بی توجه‌اند. به هر حال اهمیت این موضوع ما را بر آن داشت تا رژیم غذایی را برای مبتلایان به کلسترول بالا ارائه دهیم. توضیحاتی که حاصل گفت‌وگوی ما با دکتر بهمن محمدی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی است.

تاریخ انتشار: 09:36 - پنجشنبه 1399/09/20
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
no image

کلسترول بالا از عوامل عمده دخیل در بیماری‌های عروقی قلب و سکته مغزی است. بنابراین تمامی افراد اعم ازکودک (از سن سه به بالا) تا پدر بزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها بدون در نظر گرفتن میزان کلسترول خون باید از رژیم غذایی سالم برای قلب پیروی کنند و تمام خانواده باید از نظر بدنی فعال باشند و اگر سطح کلسترول خون بالا باشد (خواه به علت نوع تغذیه یا ارث یا هر دو) اهمیت داشتن رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی بیشتر می‌شود.

از رژیم غذایی کم‌کلسترول پیروی کنید

مواد غذایی حاوی کلسترول می‌تواند سطح کلسترول خون شما را بالا ببرد. البته معمولا نه به اندازه چربی اشباع. از این رو مهم است غذاهایی را انتخاب کنیم که کلسترول کمی داشته باشند. کلسترول تنها در غذاهایی وجود دارد که منشأ حیوانی دارند و بسیاری از این غذاها سرشار از چربی‌های اشباع نیز هستند اما غذاهای با منشأ گیاهی فاقد کلسترول هستند. پیروی از یک رژیم کم‌کلسترول به شما کمک می‌کند تا کالری دریافتی، وزن و میزان چاقی خود را کاهش دهید. این خبر خوبی برای کاهش وزن و سلامتی عروق و قلب شماست.

 میزان چربی اشباع در رژیم غذایی‌تان کم باشد

تمام غذاهای حاوی چربی از مخلوطی از چربی‌های اشباع و غیر اشباع درست شده‌اند. چربی‌های اشباع بیشتر از هر چیز دیگری سطح کلسترول خون را افزایش می‌دهند. چربی‌های اشباع به مقدار زیاد در غذاهای با منشأ حیوانی نظیر: گوشت‌های چرب و امعاء و احشاء (جگر، دل و قلوه و…‌) پوست پرندگان، فراورده‌های لبنی تهیه شده از شیر کامل و بعضی روغن‌های گیاهی مانند روغن نارگیل، هسته خرما و روغن نخل یافت می‌شوند. بهترین راه کاهش کلسترول خون این است که غذاهایی که چربی اشباع آن‌ها کم است، خورده شوند. یک راه برای این کار انتخاب غذاهایی مانند سبزیجات، میوه‌جات و غذاهای تهیه‌شده از دانه کامل (غلات و حبوبات) است. این غذاها به طور طبیعی چربی کمی دارند و از نشاسته و فیبر غنی هستند. این نوع غذاهای کم‌چربی به کاهش وزن شما کمک می‌کنند.
به یاد داشته باشید:
چاقی عامل خطر قطعی برای بیماری قلبی، دیابت و بعضی از انواع سرطان است.
 به طور کلی از چربی، کم استفاده کنید
از آنجایی که بسیاری از غذاها که میزان چربی آن زیاد است، چربی اشباع زیادی نیز دارند. بنابراین خوردن غذاهای کم‌چرب باعث می‌شود که چربی اشباع کمتری خورده شود.
از آنجایی که چربی بیش از دو برابر پروتئین و کربوهیدرات کالری دارد بنابراین رژیم غذایی کم چربی به کاهش وزن شما کمک می‌کند و به یاد داشته باشید مصرف چربی به مقدار زیاد (جدا از نوع آن) باعث می‌شود وزن شما زیاد شود و افزایش وزن خود به افزایش کلسترول خون منجر می‌شود.
 مقدار زیاد چربی در رژیم غذایی خطر ابتلا به بعضی انواع سرطان مانند سرطان سینه و روده بزرگ را افزایش می‌دهد.

کربوهیدرات و فیبر بیشتری مصرف کنید

غذاهای سرشار از نشاسته و فیبر جانشین‌های فوق‌العاده برای غذاهای غنی از چربی‌های اشباع هستند. این غذاها مانند ماکارونی (کم‌چرب) نان‌ها، غلات، میوه‌جات و سبزیجات چربی اشباع و کلسترول کمی دارند و در مقایسه با غذاهای چرب کالری آن‌ها کمتر است.
غذاهای پرنشاسته و پرفیبر منابع خوبی از ویتامین‌ها و مواد معدنی نیز هستند.
رژیم‌های غذایی که چربی اشباع و کلسترول کمی دارند و در عوض میزان سبزیجات، میوه و دانه‌های خوراکی مانند جو، جو دوسر و حبوبات در آن‌ها زیاد است، کلسترول خون را کاهش می‌دهند.
خواص آنتی‌اکسیدان بعضی انواع میوه و سبزیجات می‌تواند تأثیرات مضر کلسترول را کاهش دهد. نکته اینجاست که برای اینکه کلسترول بتواند به دیواره سرخرگ‌ها صدمه بزند، باید در جریان واکنش‌های اکسیداسیون فعال شود.
آنتی‌اکسیدان‌ها تغییرات شیمیایی کلسترول را مهار کرده و مانع از ورود کلسترول خون به جدار رگ‌های خونی می‌شوند. رژیم غذایی پرفیبر و پرکربوهیدرات می‌تواند به کاهش وزن کمک کند و به یاد داشته باشید چاقی عامل خطر قطعی برای بیماری قلبی، دیابت و بعضی انواع سرطان‌هاست.

  • اصفهان زیبا
    پایگاه خبری اصفهان زیبا

    لیلا کهلانی

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط