آن‌ها عاشق هیجان‌اند

اگر گـذارتــان به برخــی پـارک‌هــای سطح شهر بیفتد، جوانانی را در حال حرکت‌های سریع می‌بینید که اگر روال حرکتی منسجمی داشته و مقررات ایمنی را رعایت کنند، پارکورکار نامیده می‌شوند؛ البته الزاما همه افرادی که در پارک در حال جست‌وخیز هستند، ورزشکار این رشته محسوب نمی‌شوند. چه پارکور را یک ورزش بدانیم و چه یک تفریح ویژه، این روزها علاقه‌مندان زیادی را جذب کرده و هر روز جنبه‌های جذاب‌تری از آن برای دوستدارانش نمایان می‌شود.

تاریخ انتشار: 09:35 - سه شنبه 1399/12/19
مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
no image

این رشته از ترکیب حرکات جذاب دوهای پرسرعت، پرش‌های دیدنی و جست‌وگریزهای مداوم تشکیل شده و کمتر از دو دهه از ورود آن به کشور سپری می‌شود و از زمان ورود به ایران بیشتر عنوان یک رشته ممنوعه را یدک کشیده؛ اما حدود سه سالی است که نه‌تنها دیگر ممنوعه محسوب نمی‌شود، بلکه یک ورزش رسمی است و حرفه‌ای‌های آن برای کسب قهرمانی و حضور در رویدادهای بین‌المللی تلاش می‌کنند.
در این رشته ورزشکار به دنبال عبور از موانع با حرکاتی شگفت‌انگیز است که مردم عادی از پس آن‌ها بر نمی‌آیند. در واقع پارکور ورزش عبور از موانع، پرش از ارتفاع و حرکات نمایشی است و هماهنگی عضله و عصب در آن حرف اول را می‌زند. پارکور که از ابتدای فعالیتش در کشور ما عموما یک تفریح هیجانی به حساب می‌آمد، با تصمیم مسئولان ورزشی وقت، زیرمجموعه آمادگی جسمانی قرار گرفت. با این حال رسمی‌شدن آن زمان زیادی به طول نینجامید و به دلیل خطرناک‌بودن و احتمال آسیب‌دیدگی شدید، رشته ممنوعه‌ای اعلام شد.
پس از ممنوعه اعلام‌شدن پارکور که آن زمان تشکلات و سامان‌دهی خـاصــی نداشت، تصور می‌شد این رشته جدیدالورود نیز سرنوشت برخی رشته‌های دیگر را که در مقطعی معرفی شده اما خیلی زود فراموش شدند، پیدا می‌کند؛ اما برای پارکور این اتفاق رخ نداد و اقبال عمومی و علاقه جوانان باعث شد تا افراد زیادی بدون درنظر گرفتن مباحث ایمنی، مشغول یادگیری و تمرین این رشته شوند تا جایی که حتی پای آموزش‌های زیرزمینی هم به این رشته باز شد. در زمان مسئولیت محمود گودرزی در وزارت ورزش و جوانان، پیشنهاد فعالیت دوباره این رشته مطرح شد؛ زیرا پارکور برخلاف رشته‌هایی همانند زومبا و ایروبیک حرفه‌ای از نظر بحث تطبیق فرهنگی مشکلی نداشت، با این حال بلاتکلیفی پارکور ادامه داشت تا اینکه در مرداد96 محمدرضا داورزنی، معاون وقت توسعه ورزش قهرمانی و حرفه‌ای وزارت ورزش و جوانان، طی نامه‌ای به رئیس فدراسیون انجمن‌های ورزشی اعلام کرد پس از بررسی‌های کارشناسی، از این پس رشته ورزشی پارکور تحت پوشش فدراسیون انجمن‌های ورزشی قرار خواهد گرفت.
مسئولان فدراسیون ورزش همگانی که به دنبال کسب مجوز این رشته بودند، به شدت با این تصمیم مخالفت کردند؛ زیرا به اعتقاد آن‌ها پارکور از نظر ماهیت، جزئی از آمادگی جسمانی بود و فدراسیون انجمن‌های ورزشی تجربه و شرایط لازم را برای مدیریت و توسعه این رشته نداشت. پس از انتقال این رشته به فدراسیون انجمن‌های ورزشی، تا دو سه ماهی خبری از فعالیت رسمی نبود تا اینکه پس از چند ماهی رئیس کمیته پارکور در این فدراسیون معرفی شد؛ اما مخالفت‌ها به این تصمیم و کارشناسی نبودن آن ادامه داشت تا اینکه به فاصله یک سال بعد، وزارت ورزش و جوانان تصمیم به جابه‌جایی بین‌فدراسیونی این رشته گرفت و البته به جای بازگشت به فدراسیون ورزش همگانی، زیر مجموعه فدراسیون ژیمناستیک شد؛ زیرا به نظر تصمیم‌گیرندگان، ورزشکاران پارکور بیشترین مشابهت را با ژیمناست‌ها دارند و در دنیا نیز زیر مجموعه فدراسیون جهانی ژیمناستیک است، هر چند این دیدگاه در کشور ما طرفدار زیادی ندارد، از این رو انتقال پارکور به فدراسیون ژیمناستیک، مخالفت‌های زیادی را به همراه داشت که نتیجه آن بازگشت دوباره پارکور به فدراسیون انجمن‌های ورزشی و هیئت‌های استانی بود. حضور گروه‌های پارکورکار در برنامه عصر جدید و اجرای برنامه‌های مهیج باعث شده تا به این رشته بیشتر از گذشته توجه شده و روزبه‌روز بر تعداد علاقه‌مندان آن افزوده شود. داود فتحی، رئیس کمیته پارکور هیئت انجمن‌های ورزشی استان اصفهان که از ورزشکاران باسابقه این رشته است و شاگردان زیادی را پرورش داده، شروع به فعالیت این رشته را از سال 96 و زیر نظر هیئت انجمن‌های ورزشی عنوان کرده و می‌گوید: به واسطه دست به دست شدن بین هیئت‌های ورزشی، سال 97 تا 98 پارکور را از دست ما خارج کردند تا اینکه دوباره پارکور به هیئت انجمن‌های ورزشی برگشت.
او می‌افزاید: اصفهان از ابتدا قوی بوده و جزو اولین شهرهایی است که پارکور را شروع کرده و در حال حاضر نیز ورزشکاران اصفهانی در سطح کشور فعال بوده و قهرمانان مطرحی هستند.
به گفته فتحی، پارکور شهرنوردی و رفتن از نقطه A به نقطه B با سریع‌ترین حرکات ممکن بوده؛ اما موضوع موردعلاقه جوان‌ها، رفتن از نقطه A به نقطه B با زیباترین حرکات است.
رشـته پارکـور به دلیل مـاهــیـت پرجست‌وخیزش به آمادگی بــدنی قابل‌توجهی نیاز دارد و ازاین‌رو بیشتر ورزشکاران آن، سابــقـه فـعـالـیـت در رشته‌های دیگر را دارند که عـلیرضا اشرفی یکی از آن‌هاست.
او از سن کودکی وارد رشته ژیمناستیک شده و چند سالی در این رشته فعالیت کرده است. ووشو رشته دیگری است که آن را دنبال کرده؛ اما بعد از آن چند سالی فعالیتی در ورزش نداشته تا اینکه به طور اتفاقی در پارک آبشار با رشته پارکور آشنا می‌شود: «در این پارک داوود فتحی را در حال تمرین پارکور دیدم و به آن علاقه‌مند شدم و از همان پارک تمرین در این رشته را شروع کردم، بعدها که آقای فتحی سالن گرفت، تمریناتم را در سالن دنبال کردم. برای ورزشکاران تازه‌کار یا کسانی که قصد فعالیت در این رشته را دارند، تأکیدم بر این است که حتما از تمرین در سالن کارشان را شروع کنند.»
اشــرفی ادامه می‌دهـد: «چـون ژیمناستیک کار کرده بودم و بدنم ورزیده بود، در رشته پارکور توانستم پیشرفت خوبی داشته باشم؛ البته پارکور اصلا ژیمناستیک نیست و این دو را با هم اشتباه نگیرید؛ زیرا کاملا دو ورزش متفاوت هستند.»
این ورزشکار علاقه دارد پارکور را به صورت حرفه‌ای تا سطح قهرمانی در جهان دنبال کند؛ اما تأکید دارد که «باشگاه مجهز و مخصوص رشته پارکور در اصفهان نداریم و به خاطر تفرقه‌ای که برخی افراد بین ورزشکاران دو رشته پارکور و ژیمناستیک راه انداخته‌اند، تمرین ورزشکاران پارکور در سالن‌هایی که تجهیزات ژیمناستیک دارند، با دشواری‌هایی مواجه است.»
به نظر اشرفی، پارکور را باید درست آموزش دید و به انجام آن مبادرت کرد: «برخی ورزشکاران بدون شناخت درست از این رشته، تلاش می‌کردند حرکاتی را که در فیلم‌ها دیده‌اند، در پارک و فضای باز انجام دهند که به دلیل غیراصولی بودن، دچار آسیب‌های زیادی می‌شدند؛ اما اگر این رشته را به صورت اصولی آموزش ببینند، احتمال آسیب‌دیدن به حداقل می‌رسد.» یاسین همتی از ورزشکاران نوجوان پارکور است که توانست در مسابقه مجازی این رشته که در سطح جهانی برگزار شد، عنوان قهرمانی را به دست بیاورد. او معتقد است پارکور ورزشی هوشمندانه است که به خودی خود خطرناک نیست؛ اما اشتباه خود ورزشکاران آن را خطرناک می‌کند.
قهرمان آینده‌دار پارکور در حالی این صحبت‌ها را بیان می‌کند که برخی ورزشکاران آماتور این رشته فکر می‌کنند خیلی خاص و فوق‌العاده هستند؛ بنابراین برای اجرای حرکات پارکور یا به پشت‌بام می‌روند یا سکوها و پله‌های لب تیز پارک‌ها و بوستان‌ها را برای این کار انتخاب می‌کنند و وقتی فرد از لحاظ بدنی آماده نباشد و بدون گرم‌کردن بدن دست به حرکات پارکور بزند، نتیجه‌اش از دست دادن ناگهانی تعادل و سقوط آزاد است. به نظر همتی، جذابیت پارکور در این است که وقتی یک مانع را ببینی فکر نمی‌کنی که نمی‌شود رد کرد، بلکه فکر می‌کنی چطور می‌شود ساده از این مانع عبور کرد. در مقطعی که هنوز تکلیف رشته‌های نهایی المپیک 2020 مشخص نشده بود، فدراسیون جهانی ژیمناستیک پیشنهاد داد پارکور جزو برنامه‌های المپیک تابستانی توکیو باشد. به اعتقاد مـسئولان فدراسـیون جهانی ژیمناستیک، پارکور در بین جوانان محبوبیت دارد و در آن خلاقیت نقشی اساسی ایفا می‌کند. قرار بود نام پارکور در برنامه المپیک تغییر کند و این ورزش «مسابقه سرعت با مانع» نامیده شود؛ اما در نهایت ورودش به المپیک تأیید نشد. پارکور برای اولین بار در بازی‌های المپیـک زمستانی جوانان به نمایش درآمد و از همان زمان امیدواری‌هایی برای رونق بیشتر این رشته در سطح جهان به وجود آمد و بدون تردید المپیکی شدن این رشته جذاب، شرایط آن را در کشورمان و اصفهان به طور کلی تغییر خواهد داد.

  • اصفهان زیبا
    پایگاه خبری اصفهان زیبا

    مهری مصور

برچسب‌های خبر