تسریع در روند واکسیناسیون شرایط را به تدریج برای بخشهای مختلف اقتصادی مساعدتر میکند. تعطیلیهای پیدرپی به دلیل افزایش تعداد بیماران کرونایی خسارات زیادی را به فعالان اقتصادی اصفهان وارد کرد. بخش خدمات نیز در بین بخشهای اقتصادی بیشتر متأثر شده و شرایط را برای فعالان این بخش دشوار کرده است. مشاغل فعال در بخش خدمات در این شرایط مجبور به تعطیلی و تعدیل نیروهای خود شدند و مردم هم استقبال چندانی از آنها نداشتند. همزمان با افزایش واکسیناسیون شاهد رونق کسبوکارها در اصفهان خواهیم بود و اینطور که برخی کارشناسان اقتصادی پیشبینی میکنند، تا آخر امسال شاهد نرخ رشد اقتصادی حداقل 5 درصدی خواهیم بود.
خسارات اقتصادی کرونا به اصفهان
مسئولان اصفهان به آمار و ارقام خسارات کرونایی به اقتصاد اصفهان اشاره کردهاند. همین چند وقت پیش حجتالله غلامی، سخنگوی ستاد استانی مقابله با کرونا به خسارات اقتصادی کرونا اشاره کرد و گفت: «خسارات اقتصادی کرونا در اصفهان نزدیک به ۳۷ هزار میلیارد تومان برآورد شده است؛ برای مثال ماهیانه ۴۰۰ میلیارد تومان به صنعت گردشگری استان خسارت وارد میشود؛ همچنین به تولید ناخالص داخلی استان خسارت ۱۵درصدی وارد شده است.» از سوی دیگر نعمتالله اکبری، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان اصفهان نیز خسارات وارد شده به بخش خدمات اصفهان را بیش از سایر بخشها اعلام کرده و اینطور گفته است: «در برآوردهای صورتگرفته حوزه گردشگری، هتلداری و خدماتی اصفهان از شیوع ویروس کرونا ۷۰ درصد دچار آسیب شدهاند و اگرچه عدد ریالی آن بهطور دقیق مشخص نیست، اما حوزه گردشگری، سالنهای پذیرایی، هتلها و آنچه بهطور مستقیم و غیرمستقیم به حوزه گردشگری بر میگردد، دچار آسیب شده است.» در این میان حسن قاضی عسگر، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان نیز اعلام کرده است: «پیشبینی که اتاق بازرگانی استان اصفهان از میزان خسارت اقتصادی استان اصفهان از کرونا داشته است، بالغ بر سههزار میلیارد تومان است.»
میزان فعالیتهای اقتصادی افزایش مییابد
خسارات اقتصادی که به مشاغل و کسبوکارهای اصفهان در شرایط شیوع کرونا وارد شده، در حالی است که حمایت چندانی هم برای برطرفشدن مشکلاتشان از آنها صورت نگرفته است. تسهیلاتی که باید برای حمایت از فعالان اقتصادی پرداخت میشد، به گفته خود آنها در اختیارشان قرار نگرفته است. در شرایط کرونا هزینههای جاری و مالیات در وضعیتی که فروش هم نداشتند به آنها فشارهای زیادی تحمیل کرد.
درباره تأثیر واکسیناسیونها روی بخش اقتصاد اصفهان عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه اصفهان به اصفهانزیبا میگوید: تأثیر تزریق واکسیناسیون عمومی بر فعالیتهای اقتصادی در اصفهان به دو شکل قابل طرح است؛ شکل اول اینکه واکسیناسیون بر میزان فعالیتهای اقتصادی اثر میگذارد و شکل دوم اینکه تسریع در انجام واکسیناسیون بر نوسان فعالیتهای اقتصادی اثر میگذارد.
محمدواعظ برزانی تصریح میکند: در روش اول فعالیتهای اقتصادی مربوط به بخش خدمات که به طور مستقیم تحت تأثیر همهگیری کرونا دچار مشکل شدهاند کاهش پیدا میکنند؛ به عنوان مثال خدمات حملونقل، هتلداری، خدمات سالنهای همایش و... از جمله مشاغلی هستند که تحتتأثیر شرایط کرونایی دچار افت شدید فعالیت شدهاند و همزمان با واکسیناسیون عمومی شاهد افزایش فعالیت آنها خواهیم بود.
نوسان فعالیتهای اقتصادی کاهش مییابد
واعظ برزانی ادامه میدهد: دومین تأثیر تزریق واکسیناسیون بر کاهش نوسان فعالیتها در بخش خدمات است؛ برای مثال در دوران وضع قرنطینه در شهرهای قرمز شاهد محدودیتهای گسترده برای بخش خدمات بهطور مستقیم یا غیرمستقیم بودهایم که به دنبال واکسیناسیون عمومی این نوسان در فعالیت کاهش پیدا میکند و کسبوکارهای بخش خدمات از یک ثبات به مراتب بیشتری برخوردار خواهد شد. البته تمامی این تهدیدها براساس رفتارهای سویه کرونا قابل طرح است؛ اما چنانچه در آینده با سویههای جدید پیشبینینشده روبهرو شویم، به طوری که واکسیناسیون عمومی درمقابل آن سویهها مؤثر نباشند، شرایط مانند گذشته تکرار خواهد شد. او تأکید میکند: امسال با فرض عدم ظهور سویههای جدید شاهد نرخ رشد اقتصادی حداقل 5 درصد برای بخش خدمات خواهیم بود.
تأثیر ایجاد امنیت فکری و بهداشتی روی کسب وکار
از سوی دیگر برخی کارشناسان اقتصادی استان نیز معتقدند که تسریع در روند واکسیناسیون منجر به برقراری امنیت فکری و بهداشتی در جامعه میشود و سرعت پیشروی فعالیتهای مربوط به کسب وکار را افزایش خواهد داد. محمدرضا شهنامپور، کارشناس اقتصادی به اصفهانزیبا میگوید: ایجاد امنیت فکری در جامعه روی شرایط و فعالیت کسب وکارها تأثیرگذار است که تسریع روند واکسیناسیون این مهم را محقق میکند. زمانی که جامعه امنیت بهداشتی داشته باشد، سریعتر میتواند فعالیتهای مربوط به کسبوکار را پیش ببرد. شهنامپور اذعان میکند: وقتی درصد زیادی از جامعه واکسینه میشوند، امنیت نسبی برقرار میشود و مشاغل میتوانند درآمدزایی خود را افزایش دهند. در اصفهان نیز بخشهای خدماتی بیشترین آسیب را از شیوع کرونا متحمل شدهاند که با تسهیل در روند واکسیناسیون وضعیت درآمدزایی مشاغل خدماتی اصفهان به تدریج مناسبتر میشود. او اذعان میکند: فعالیتهای مالی و حسابداری نیز به خاطر شیوع کرونا و تعطیلیهای مکرر تحت تأثیر قرار گرفتهاند؛ ولی در شرایطی که واکسیناسیون سرعت گرفته و درصد بیشتری واکسینه میشوند با تعطیلی و قرنطینه مواجه نمیشویم؛ بنابراین فعالیتهای مالی نیز برقرار میشود.
افزودن دیدگاه جدید