میگوید بیل گیتس هم آمده و توی استانبول زمین خریده است. هرچه داری بفروش و بیا استانبول. تازه اقامت دائم هم میدهد. با پاسپورت ترکیه میتوانی بدون ویزا به همه جای دنیا سفر کنی. از این بهتر داریم؟ تازه پیدا کردن کار برایت هم با من. این حرفها را یک مشاور املاک برای بازارگرمی نمیزند؛ دوستی میزند که حالا چند سالی است ساکن ترکیه شده است. ترکیه پیشتاز جذب گردشگر در منطقه است و برنامهریزیهای دقیقی در سالهای گذشته برای افزایش نرخ گردشگر و سرمایهگذار خارجی انجام داده است.
کافی است نگاهی به آمارها بیندازیم تا متوجه شویم که در چند ماه گذشته با فروکشکردن تب کرونا چه میزان گردشگر ایرانی وارد این کشور شده و چه میزان سرمایه از کشور برای خرید ملک خارجشده است؛ آماری که نهتنها شگفتانگیز به نظر میرسد، بلکه زنگ خطری برای دولتمردانی است که در این روزهای سخت باید فکری اساسی به حال اقتصاد کشورمان بکنند.
بر اساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران در هفت ماه اخیر حدود سهمیلیون و 950 هزار مسافر و گردشگر از مرزهای ایران به ترکیه وارد شدهاند؛ یعنی در ۹ ماه اخیر بیش از چهارمیلیون ایرانی به ترکیه سفر کردهاند. بیش از سهمیلیون و 963 هزار مسافر و گردشگر ورودی از ترکیه نیز در مرزهای هوایی و زمینی این کشور به ثبت رسیده است.
به گزارش دنیای اقتصاد، ایران رتبه پنجم در ورود گردشگر به کشور ترکیه را در سالهای گذشته کسب کرده است؛ اما آمارهای تفکیکی که در 2019 توسط فرماندار استانبول منتشر شد،نشان میدهد ایران رتبه دوم را در ورود گردشگر اختصاصا به این شهر دارد. بر اساس اعلام فرماندار استانبول، در 10ماهه نخست ۲۰۱۹ میلادی، آمار ورود گردشگران خارجی به استانبول به رقم دوازده میلیون و 690 هزار و 376 نفر رسیده است.
به گفته فرماندار استانبول، پس از آلمانیها گردشگران ایرانی در جایگاه دوم هستند و در ۱۰ماهه نخست 2019 میلادی 774 هزار و 682 نفر گردشگر ایرانی وارد استانبول شدهاند.
رشد این آمار تنها مربوط به سفرکردن به ترکیه نیست؛ بلکه این روزها بسیاری از مردم به فکر سرمایهگذاری و خرید ملک در ترکیه و بهخصوص استانبول افتادهاند. مرکز آمار ترکیه اعلام کرد که در هفت ماه نخست ۲۰۲۱ ایرانیها با خرید سههزار و 689 خانه در این کشور، بهطور متوسط هرماه 527 خانه در ترکیه خریداری کردند و در جایگاه دوم پس از عراقیها قرار گرفتند. در هفت ماه نخست ۲۰۱۹ نیز ایرانیها 2666 خانه در ترکیه خریداری کردند.
خرید ملک در ترکیه اما فقط بهقصد سرمایهگذاری نیست؛ بلکه چنین خریدی باعث بهدستآوردن اقامت ترکیه میشود. شبکههای تلویزیونی ایرانی خارج از کشور دائم در حال تبلیغ خرید ملک در استانبول و دیگر شهرهای ترکیهاند، خریدی که منجر به دریافت گذرنامه ترکیه میشود . درواقع این موضوع یکی از مشوقهای دولت ترکیه برای ورود سرمایه خارجی است؛ تبلیغی که برای بسیاری از مردم هیجانانگیز است. با داشتن گذرنامه ترکیه شما به بیش از 170 کشور بدون ویزا میتوانید سفر کنید؛ امکانی که با گذرنامه ایرانی وجود ندارد.
برای بــهدســتآوردن اطـلاعــات بیشتر با چند نفر از مشاوران املاک ایرانی ساکن در استانبول تماس میگیرم. میخواهم بدانم چه اطلاعات بیشتری در این زمینه دارند. میگویند: «این روزها یکی از سادهترین راههای سرمایهگذاری، خرید ملک در ترکیه است. با 250هزار دلار میشود یک آپارتمان صد متری در غرب استانبول خرید و بهراحتی ماهیانه دوهزار دلار اجارهاش داد. اینطور، هم ارزش پولت حفظ میشود و هم سود خواهی کرد و هم برایت در درازمدت ارزشافزوده به همراه خواهد داشت. خرید آپارتمان در غرب استانبول کار سادهتری است؛ فروشش هم سادهتر است؛ چون قیمتش مناسبتر است. بخش آسیایی شهر (شرق استانبول) همهچیز گرانتر و کارها سختتر است. ایرانیها بیشتر ترجیح میدهند در بخش غربی ساکن شوند؛ ولی استثنا هم وجود دارد. خیلیها دوست دارند در محلهای مثل کادیکوی یا بغداد باشند تا چشمشان به ایرانی دیگری نیفتد؛ خیلیها هم دوست دارند در جایی حوالی میدان تکسیم باشند تا وقتی داد میزنند علی، ده نفر به عقب سر نگاه کنند.»
آنها بیان میکنند: «آینده این کشور درخشان است و در ده سال آینده ترکیه یکی از مهمترین کشورهای جهان خواهد بود.»
از آنها درباره کاهش ارزش لیر و امکان ضرر کردن در سرمایهگذاری میپرسم. میگویند: «قیمت مسکن نهتنها در مقایسه با ارزش دلار کاهش نداشته است که برعکس، تبلیغاتی که در خبرگزاریهای داخلی میشود در این مدت قیمت مسکن در ترکیه را افزایش داده و هیچ خریداری ضرر نکرده است.»
این روزها ارزش لیر در برابر دلار، به پایینترین سطح سقوط کرده است. این نرخ برابری در مهر امسال ۲/۹ بود. ارزش لیر به دلار در یک سال گذشته بیش از ۴۳درصد کاهش داشته است.
در یک سال گذشته ارزش لیر نسبت به پول کشورمان هم کاهش 35درصدی داشته است؛ بااینحال آنها معتقدند که ملک مسیر خودش را میرود و ارزشش با دلار بالا و پایین میرود و ربطی به لیر ندارد؛ درست مثل ایران که قیمت دلار و مسکن نسبت مستقیمی با هم دارد.
از آنها درباره گذرنامه ترکیه میپرسم. میگویند: «یکی از موارد قانونی که اینجا وجود دارد، این است که وقتی ملکی را میخری تا سه سال این ملک را به ایرانی دیگری نمیتوانی بفروشی. علتش هم این است که بعضیها یک خانه یا آپارتمان در ترکیه میخریدند و بعد بهصورت صوری به بستگانشان میفروختند و همگی تابعیت ترکیه میگرفتند؛ یعنی استقبال خریداران مسکن فوقالعاده چشمگیر است و ترکیه سرمایهگذاری دقیقی روی پولی که از ایران میآید و علاقه ایرانیان به گذرنامه ترکی، انجام داده است.»
به نقل از سایت اقتصاد 24 اگرچه در چند ماه گذشته با کاهش ارزش پول ملی ترکیه در برابر دلار مواجه بودهایم، اما ایرانیها همچنان پیشتاز سرمایهگذاری در ترکیه بودهاند. هنوز آمار خرید خانه در ترکیه در دو ماه اخیر توسط مرکز آمار آن کشور اعلامنشده است؛ اما به نظر میرسد روند خرید خانه در این کشور توسط ایرانیها همچنان رو به افزایش است؛ موضوعی که در یکی از جلسههای شورای اسلامی نیز به آن اشاره شد و یکی از نمایندگان درباره افزایش نرخ سرمایهگذاری و خرید ملک در ترکیه ابراز نگرانی کرد.
بنابر گزارش مرکز آمار ترکیه، ایرانیان فقط در ماه آگوست 2021(اوایل مرداد) با خرید 911 ملک در ترکیه رکورددار خریداران خارجی املاک در این کشور شدند. واقعیت این است که ترکیه از تمام امکانات و داراییهایش برای توسعه گردشگری استفاده میکند و ما نشستهایم و به افقهای دور مینگریم!
افزودن دیدگاه جدید