مرگ روزانه ۷ تا ۱۰ بیمار بهدلیل نرسیدن عضو پیوندی
باورهای اشتباه درباره اهدای عضو، سالانه تا هشت هزار مرگ مغزی در ایران و مرگ روزانه هفت تا ۱۰ بیمار بهدلیل نرسیدن عضو پیوندی را رقم میزند. به گزارش ایسنا، فریبا قربانی، قائممقام واحد فراهمآوری اعضا و نسوج پیوندی دانشگاه شهید بهشتی، با بیان اینکه بحث اهدای عضو در ایران با توجه به رفتار اجتماعی و انساندوستانه ایرانیان با استقبال مردم روبهرو شده است، اظهار کرد: با توجه به خانوادهمحوربودن فرهنگ ایرانیان، در صورت آگاهیرسانی بهموقع و درست به مردم، امکان همکاری در این زمینه بسیار مهیاست.
ربانی با بیان اینکه در ۱۷ سال فعالیت واحـــد فـــراهـــمآوری اعضـــای پیـــونــدی دانشگاه علومپزشکی شهیدبهشتی حدود ششهزار عضو پیوندی فراهمآوری شده، گفت: در بیمارستان مسیحدانشوری اکنون انواع پیوند اعضای بدن از قلب و ریه که سختترین هستند، گرفته تا پیوند کلیه، کبد و ... انجام میشود.او با اشاره به اینکه واحد فراهمآوری اعضا و نسوج پیوندی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی حدود شش میلیون از جمعیت تهران را در رابطه با مسائل مربوط به اهدا و تشخیص موارد مرگ مغزی در بیمارستانها پوشش میدهد، تصریح کرد: حدود یکسوم موارد مرگ مغزی به اهدا میرسند و در بقیه موارد امکان اهدای عضو به دلیل عدم رضایت خانوادهها یا شرایط بالینی خاصی که موارد مرگ مغزی دارند، وجود ندارد.
پیوند ریه؛ کمترین تعداد پیوند بین اندامهاست
قربانی با اشاره به برخی از محدودیتهای اعضای اهدایی، یادآور شد: در مقایسه با پیوند اعضایی مانند قلب، کبد و کلیه، تعداد پیوندهای ریه کمتر از انواع پیوندهای دیگر است؛ چراکه از هر ۲۰ نفر اهداکننده، ریههای تنها یک مورد برای اهدا مناسب تشخیص داده میشود؛ زیرا در بخش مراقبتهای ویژه و وضعیت مرگ مغزی، احتمال آسیبدیدن ریهها خیلی زیاد است و در اغلب موارد ریهها برای پیوند مناسب نیستند. درواقع احتمال مناسببودن اندامهایی مانند کبد و کلیه برای پیوند بیشتر از موارد قلب و ریه است.
مراقبت از بیماران پیوند ریه بهمراتب سختتر است
او با اشاره به یکی دیگر از دلایل محدودیت در پیوند ریه، توضیح داد: از سویی اعضایی مانند کبد، قلب و کلیهها، بعد از پیوند در فضای عاری از میکروب در بدن قرار میگیرند، ولی ریهها با تنفس بیمار در معرض ورود هوای آلوده هستند؛ لذا مراقبت از بیماری که پیوند ریه شده است، بهمراتب سختتر از سایر انواع پیوندهاست و این بیماران ملاحظات مراقبتی ویژهای دارند.این پزشک در ادامه با بیان اینکه در بیمارستان مسیح دانشوری تاکنون بالغ بر ۱۰۰ مورد پیوند ریه انجام شده است، افزود: اولین مورد پیوند دو ریه و سپس پیوند بیماران مبتلابه فیبروز کیستیک بوده که با موفقیت انجام گرفته است.قربانی با ابراز خرسندی از اینکه مسئله پیوند اعضا تحتحمایت سیاستگذاران نظام سلامت است، بیان کرد: در خصوص فراهمآوری اعضای پیوندی تعدادی دانشجوی پزشکی، پزشک عمومی و پرستار در خدمت مجموعه هستند و فرایند اهدای عضو توسط این عزیزان به نتیجه میرسد.در ادامه مهدیه حضرتی، جانشین هماهنگکننده ارشدواحد فراهمآوری اعضا و نسوج پیوندی دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی نیز با اشاره به اینکه بیشترین تقاضا در ایران برای کلیه است، اظهار کرد: حدود ۲۰هزار بیمار نیازمند کلیه داریم و پس از کلیه، پیوند کبد، قلب، ریه به ترتیب بیشترین تقاضا را دارند.او با بیان اینکه ایران در رتبه ۳۳ در بین کشورهای متقاضی اهدای عضو قرار میگیرد، افزود: آمریکا و اسپانیا به ترتیب در جایگاه اول و دوم در این رتبهبندی قرار دارند.
آگهیهای خریدوفروش کلیه کلاهبرداری است
حضرتی با بیان اینکه دریافت پیوند از افراد زنده تنها در خصوص کلیه مطرح است، افزود: در ایران نیز پیوند کلیه از شخص زنده زیر نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام میشود و دهنده و گیرنده باید تمام اطلاعات خود را در انجمن حمایت از بیماران کلیوی ثبت کنند؛ لذا به هر قیمتی نمیتوان این کار را انجام داد. درواقع آگهیهای اینچنینی بر روی در و دیوار و... نوعی کلاهبرداری محسوب میشود.او همچنین با اشاره به اینکه پیوند کبد از فرد زنده در شرایط بسیار خاصی انجام میشود، تصریح کرد: در این پیوند تنها بخشی از کبد قابل پیوند است که البته در بستگان درجهیک مثل پدر، مادر و فرزندان امکانپذیر است. پیوند بخشی از ریه نیز در تعدادی از کشورها انجام میشود که در ایران تابهحال صورت نگرفته است. حضرتی بابیان اینکه برخی شایعات فضای مجازی مبنی بر اینکه آگهیهای فروش اعضایی همچون قلب، کبد و بافتی مثل قرینه یک انسان زنده ادعایی بیش نیستند، توضیح داد: اینکه افرادی چنین ادعا و تقاضاهایی دارند اصلا درست نیست و مجاز بر انجام چنین جراحیهایی حداقل ازنظر قانونی و انسانی نیستیم. لازم به ذکر است که در هر بیمارستانی نیز پیوند اعضا انجام نمیشود و این امر در مراکز دولتی خاص و محدود با تجهیزات پیشرفته صورت میگیرد. حضرتی با بیان اینکه تخصیص عضو یعنی اینکه چه عضوی به چه کسی پیوند شود و این امر بر طبق معیارهایی مثل گروه خونی، قد و وزن و ... است، گفت: این کار زیر نظر کامل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است و بدون در نظر گرفتن موارد فوق هیچکس نمیتواند عضوی از بدنش را به دیگری بفروشد.
افزودن دیدگاه جدید