رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان: دولت در سفر هیئت دولت 30هزار میلیارد تومان اعتبار برای پروژههای اصفهان اختصاص داد
مصطفی نباتینژاد، رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان در برنامه رادیویی صدای شهر حاضر شد تا موضـــوعات بــهثــبترســـیده در سفــر ریاستجمهوری را برای مردم بیان کند. بهگفته رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان «۲۱۷ مصوبه، ۳۰ دستگاه و ۳۰ هزار میلیارد تومان سه عددِ کلیدی است که در سفر ریاست جمهوری به اصفهان به ثبت رسید. اعداد 30،۳۰،217 را به خاطر بسپارید.» نباتینژاد اشارهای هم کرد به متن بیانیهای که مدیریت شهری اصفهان به مدیریت استان تقدیم کردند: «از حدود یک ماه و نیم پیش در جلسات تخصصی، مطالبات مردم اصفهان را احصا و در قالب بیانیهای به مدیریت استان تقدیم کردند. در این بیانیه فرابخشی در حوزههای مختلف مانند، آب، محیطزیست، میراث فرهنگی، گردشگری، حملونقل و... ۳۰ مطالبه بهصورت کارشناسی ارائه شد.»
او در ادامه از این موضوع سخن گفت که سفر هیئت دولت 217 مصوبه برای اصفهان به همراه داشت: «مخاطب این تعداد مصوبه در حقیقت 30 ارگان و دستگاه مربوطه هستند که شهرداری اصفهان یکی از آنهاست. مقرر شد این مطالبات با ۲۱۷ مصوبه هیئت دولت در اصفهان مقایسه شود تا مشخص شود این دغدغهها که میتواند پیشران توسعه شهر و استان باشد، تا چه میزان با مصوبات همخوانی دارد.» به بیان رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان، حضور رئیسجمهور و هیئت دولت در اصفهان برکات و دستاوردهای خوبی به همراه خواهد داشت. دولت در این سفر 30 هزار میلیارد تومان اعتبار برای پروژههای اصفهان اختصاص داده است.»
اعلام اعتراض شورا، به صولت مرتضوی برای سخنانش درباره اصفهان
صحبتهای بعدی نباتینژاد مربوط شد به جلسه شورای اداری استان: «در این جلسه، یکی از مسئولان در ابتدای سخنانش شاخصهای توسعهای اصفهان را مطرح و به جایگاه نخست اصفهان در بسیاری از حوزهها اشاره کرد. این در حالی است که اگر ما در برخی شاخصهای اقتصادی در میان برترینها هستیم به همان نسبت هم پیامدهای آن جایگاه برتر را داریم؛ بنابراین اصفهان نیازمند یک توسعه پایدار است. او معتقد است: «تصویری از اصفهان در مقابل دیدگان همه مردم است که آن را برخوردار نشان میدهد. در این میان سخنان معاون اجرایی رئیسجمهور در شورای اداری نیز اغلب مردم کشور را در مقابل هم قرار میدهد و باعث گسست میشود؛ شعری که او در توصیف زایندهرود قرائت کرد، جالب نبود و شورا بلافاصله پس از پایان جلسه، مراتب اعتراضش را به صولت مرتضوی اعلام کرد. هرچند که ما سخنان او را از نتایج حاصل از سفر هیئت دولت و تأکیدات رئیسجمهور در خصوص زایندهرود منفک میکنیم؛ چراکه آیتالله رئیسی مطالبه مردم اصفهان در خصوص زایندهرود را یک مطالبه بحق دانست و بر پیگیری و حل آن تأکید کرد.» رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان بازهم اشارهای داشت به صحبتهای آیتالله رئیسی درباره موضوع آب: «رئیسجمهور معتقد بود موضوع آب اصفهان قابلحل اما زمانبر است. بر این اساس در این سفر بر تدوین طرح جامعی درباره حل زایندهرود مبتنی بر عدالت و شفافیت تأکید کرد تا منابع و مصارف در بالادست و پاییندست مشخص شود؛ در واقع همگان باید بدانند اگر آب نیست باید برای هیچکس نباشد و اگر آب هست باید در اختیار همه قرار گیرد.»
بازدیدهای هیئت دولت در اصفهان
ادامه سخنان نباتینژاد به حضور وزرای رئیس جمهور در سطح استان معطوف شد: «حضور وزرای رئیسجمهور در سطح استان، خیرات و مصوباتی نیز در بر داشت؛ به عنوان مثال طی بازدیدی که وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بهعنوان نماینده دولت سیزدهم در شهر اصفهان از منطقه گردشگری صفه داشتند، دستور دادند که موانع اجرایی و بهرهبرداری از فاز دوم تلهکابین صفه به زودی برطرف شود؛ همچنین در بازدید از منطقه گردشگری ناژوان مقرر شد طرح جامع ناژوان به شورای برنامهریزی استان ارسال شود و اگر لازم است وزارتخانه به این موضوع ورود پیدا کند تا مسائل مربوط به این طرح رفع شود.»
تفکیک فرونشست از موضوع آب، توصیهرئیسجمهور
او در ادامه از حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به عنوان نماینده دولت در شهر اصفهان و بررسی موضوع فرونشست در ابنیه تاریخی به صورت میدانی صحبت کرد: «تفکیک فرونشست از موضوع آب، یکی از توصیههای رئیسجمهور بود؛ به هر جهت خشکی زایندهرود علت اصلی فرونشست محسوب میشود؛ اما اینکه بگوییم مشکل آب حل شود تا فرونشست برطرف شود، صحیح نیست. تأکید رئیسجمهور این بود که به پدیده فرونشست باید به صورت یک بسته جدا نگاه و آن را مدیریت کرد.مردم نگران نباشند؛ چون درباره این موضوع تدابیری انجام میشود، البته اینکه میگوییم جای نگرانی وجود ندارد، دلیل بر بیتوجهی به این موضوع نیست؛ بلکه موضوع فرونشست پذیرفته شده و به حال دنبال راهکارهای مقابله با آن هستیم. البته مدیریت شهری در این زمینه پیشگام بوده و از مدتها قبل پروژهای با عنوان بررسی دلایل فرونشست زمین را آغاز کرده که تاکنون 30 درصد پیشرفت داشته است. دستور رئیسجمهور مبنی بر تشکیل کارگروه خاص برای بررسی موضوع فرونشست زمین نشان از آن دارد که این معضل از سوی دولت نیز پذیرفته شده است.» اما دیدار اعضای شورای اسلامی شهر اصفهان با وزیر اقتصاد، موضوع دیگری بود که در لابهلای صحبتهای رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان جا گرفت: «در این جلسه بیشتر درخصوص تأثیر سیاستهای اقتصاد کلان بر سیاستهای اقتصاد شهری و شهرداریها بحث و تبادل نظر شد؛ اگر میخواهیم یک اقتصاد سالم داشته باشیم، اقتصاد شهر باید روان و سالم باشد. درباره تدبیرهای اخیر درباره بازتوزیع درآمدهای سیاستی شهرداریها نیز بحث شد؛ به عنوان مثال باز توزیع مالیات بر ارزشافزوده که یکی از منابع درآمدی کلان پنجگانه شهرداریها محسوب میشود، اخیرا به استانها واگذار نشده که این موضوع مشکلاتی را به همراه داشته است. از جمله درآمدهایی که باز توزیع آنها نیز به شهرداری اصفهان فراموش شده، درآمد ناشی از جرائم راهنمایی و رانندگی است؛ چرا که طبق قانون باید 60 درصد این درآمدها صرف توسعه زیرساختهای ترافیکی همان شهر شود. طبق قانون درآمد ناشی از جرائم راهنمایی و رانندگی در شهرها باید برای ساخت پارکینگها، رفع معضلات ترافیکی، هوشمندسازی شهر و در مجموع برای تسهیل عبورومرور و کاهش ترافیک هزینه شود. در این راستا شهردار اصفهان در کمیسیون اقتصادی مجلس با حضور وزیر اقتصاد، درباره بازتوزیع مالیات بر ارزشافزوده صحبت کردند تا روند پرداختها روانتر شود.»
قرارگرفتن 100 تا 120 عنوان موضوع روی میز مرکز پژوهشهای شورا
نباتینژاد در ادامه سخنانش درباره مجموعه اقدامات و فعالیتهای مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان از ابتدای دوره ششم صحبت کرد: «این مرکز تقریبا جبهه سوم در تصمیمگیریهای شهری است؛ جبهه نخست تصمیمگیریها صحن علنی شورای اسلامی به همراه 13 عضو این شوراست که تصمیمات در این صحن نهایی میشود. جبهه دوم تصمیمگیری هفت کمیسیون ذیل شورای اسلامی شهر است که هر یک در موضوعات مختلف تصمیمسازی میکند و در صورت نیاز کمیسیونها، موضوعات به جبهه سوم تصمیمگیری یعنی مرکز پژوهشها ارجاع داده میشود. در این راستا حدود 100 تا 120 عنوان موضوع روی میز مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر قرار دارد که بخشی از آنها درحال پیگیری است یا روند بررسی آنها به اتمام رسیده است. بخش دیگر فعالیتهای مرکز پژوهشها به مجموعه تأکیدات و رویکردهایی بر میگردد که درباره منشور راهبردی شورا برای ما ترسیم شده است؛ منشور راهبردی شورای اسلامی شهر اصفهان در دوره ششم برروی پورتال شورای اسلامی برای همه شهروندان قابل مشاهده است. توسعه شبکه نخبگانی از دیگر اقدامات این مرکز به شمار میرود که در این راستا پروژه باشگاه شهراندیشان را پیگیری میکنیم.»
ایجاد باشگاه شهراندیشان برای رفع مشکلات شهر
توضیحات دیگر نباتینژاد حول محور اهداف ایجاد باشگاه شهراندیشان چرخید: «با توجه به اینکه قابلیتهای درونسازمانی از حیث زمانی و تخصصی محدود است، پلتفرمی ایجاد کردیم تا در این ساختار همه شهروندانی که در اندیشه تعالی شهر هستند، حتی افرادی که بیرون از مرزهای کشور زندگی میکنند، اما دغدغه تعالی شهر را دارند، از طریق باشگاه شهر اندیشان نظرات و ایدههای خود را بیان کنند. دغدغهها و مشکلات شهر کم نیست؛ از سویی دیگر ایدهها نیز محدود نیست. این دغدغهها و ایدهها باید دریک سازوکاری تعاملی به تصمیمگیریهای شورای اسلامی شهر و مدیریت شهری کمک کند. موضوعات و لوایح مختلف میتواند در باشگاه شهر اندیشان مطرح شود و افراد و اقشار مختلف شهر درباره آن نظر دهند و ریشههای آن را واکاوی کنند.» برگزاری سلسله جلساتی درباره حوزه دانش بنیان، از دیگرسخنان او بود: «از ابتدای سال با حضور صاحبنظران این حوزه جلسات تشکیل و نتیجه آن منجر به طرح و مصوبهای شد که دو هفته پیش در صحن علنی شورا به تصویب رسید. بر این اساس ضمانتنامههای بانکی، از انحصار بانکها خارج شد. بر این اساس صندوق پژوهش و نوآوری که ذیل معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری است، میتواند ضمانت دهد که با این اوصاف روند فعالیت شرکتهای دانشبنیان تسهیل میشود. اختصاص فضای فعالیت و مکان به شرکتهای دانشبنیان نیز بخش دیگری از این طرح بود که مقرر شد مدیریت شهری در این زمینه همکاریهای لازم را در دستور کار قرار دهد. مدیریت شهری حدود ۳۰۰ خدمت به شهروندان ارائه میکند که برخی از آنها بهرهور است و شرکتهای دانشبنیان در همه این مسیرها همراه ما بوده و هستند و مدیریت شهری هر جا امکان تسهیلگری لازم باشد، همکاری میکند.»
افزودن دیدگاه جدید