از یکم تا هفتم تیرماه، همزمان با سالگرد شهادت معمار دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران، شهید آیتالله سیدمحمد حسینی بهشتی و 72تن از یاران صدیق انقلاب که باعنوان هفته قوهقضائیه نامگذاری شده است، عملکرد و دستاوردهای این قوه در طول یک سال در معرض دید صاحبان حقیقی انقلاب قرار میگیرد. به این بهانه مروری خواهیم داشت بر شاخصترین اقدامات قوهقضائیه با ریاست غلامحسین محسنیاژهای.
رسیدگی به پروندههای کثیرالشاکی
در یکسال گذشته پروندههای کثیرالشاکی، هـم در رسیـــدگی و هـم تــدبیـــر بـه نسبـــت بقیــه پــرونــدهها در اولـــویـــت بـــوده اســت درحــالحـــاضــر یک بـــرنــــامـــه عملیــاتی بــرای دادگستــریهــای ســـراســر کشـور تــدویــن و ابلاغشده که بهصورت ماهانه قابلارزیابی است و میزان پیشـرفت هـرحـوزه نیـز طبق آن مشخــص میشـود.
حراست عملیاتی از حقوق عامه
ـا ریــاســت غــلامحسیـــن محسنــیاژهای بــر قوهقضائیه، ساحت جدیدی در حال بسط است که دههها مغفول مانده بود. بهمن سال گذشته رئیس این قوه بهصراحت تأکید کرد که سفرهای استانی قوهقضائیه باهدف احقاق حقوق عامه انجام میشود؛ موضوعی که دههها در ایران به آن کمتوجهی شده بود.
بررسی مجدد پرونده محکومان آبان ۹۸ وآزادی معترضان خوزستان
از دیگر اقدامات دستگاه قضا میتوان به دیـدار رئیـس قــوهقضـائیـــه بــا تعــدادی از خانوادههای محکومان ناآرامیهای آبان ۹۸ اشاره کرد. طی آن دیدار، محسنیاژهای از دادستان تهران خواست با بررسی فوری پرونده این نوع محکومان، زمینه آزادی و بخشودگی افراد واجدشرایط فراهم شود.
حذف تشریفات از سفرهای رسمی بهمنظور صرفهجویی در بیتالمال
ئیس قوهقضائیه طی دستوری خطاب به «مــرکــز رسـانه قــوهقضــائیــه»، «اداره کــل تشریفات» و «یگان حفاظت قوهقضائیه»، بر لزوم تقلیل و به حداقلرساندن هزینهها و تشریفات در برنامههای مربوط به رئیس قوهقضائیه تأکید کرد؛ لذا با توجه به دستور اخیر غلامحسین محسنیاژهای درراستای مدیریت و کاهش هزینهها در دستگاه قضایی، مقرر شد از این پس سفرهای رئیس قوهقضائیه حتیالامکان بدون اِعمال پروتکلهای مرسوم در زمینههای حفاظت، رسانه و تشریفات صورت گیرد.
کاهش اطاله دادرسی
کاهش اطاله دادرسی
در سال ۱۴۰۰ رئیس قوهقضائیه درراستای سیاستهای دوران تحول و تعالی دستگاه قضایی و در مسیر مردمیشدن این نهاد و مقابله با مشکل و معضل اطاله دادرسی، دستورالعمل ساماندهی حلوفصل اختلافات از طریق داوری و ایجاد و توسعه نهادهای داوری را ابلاغ کرد.
رونق سازش در پروندهها
استفاده حداکثری از ظرفیت مردم، صاحباننفوذ و صاحبانکلام برای گذشت اولیای دم از تقاضای قصاص، از دیگر اقدامات دستگاه قضایی در سال ۱۴۰۰ بود.
تخریب هدفمند و پاکسازی سواحل برای استفاده عمومی
در راستای موضوع چالشبرانگیز تصرف اراضی ملی و منابع طبیعی و تغییر کاربری اراضی زراعی و کشاورزی، رئیس قوهقضائیه دستورات مهمی را درراستای مقابله همهجانبه، بدون اغماض و هرگونه خط قرمز با متجاوزان و متعدیان به اراضی ملی و منابع طبیعی و سوداگرانی که مبادرت به تغییر کـاربری اراضــی زراعــی میکنـنـد و همچنـیــن قلــعوقمــع و تخـریــب بــدونملاحظه بنــاهــا و
مستـحـدثـــاتـی که ازسـوی افــراد عــادی و بـــرخی دستگاههای حکومتی و دولتی در حریم رودخانهها احداث میشوند، صادر کرد که بهسرعت این وعده رئیس دستگاه قضا عملی شد.
مبارزه همیشگی با فساد
در یک سال اخیر مبارزه جدی با فساد بهعنوان یکی از مطالبات جدی مردم از دستگاه قضا بوده است. آمار و گزارشها نشان میدهد مقابله با مظاهر فساد، بهویژه فساد اقتصادی و مبارزه با متعدیان به بیتالمال در دوره «تحول و تعــالی» با رویکردهای تخصصی و فنی در جریان است. مجتمع تخصصی ویژه رسیدگی به جرائم اقتصادی نیز رسیدگی به مفـاسد اقتصادی را در خـطمقـدم دنبـال میکند.
حضور در بندهای امنیتی اوین
از مهمترین روندهای آغازشده در دستگاه قضایی، حضور بیسابقه و سرزده از بندهای امنیتــــی زنــدان اویـــن بــــود. ازســـویدیگــــر محسنیاژهای بارها تأکید کرده است تا آنجا که ضرورت ندارد قرار بازداشت موقت صادر نشود و آنهایی هم که ضروری است با ملاحظه دقیق قانون باشد.
ساماندهی ممنوعالخروجیها
ضــرورت سـامــاندهــی ممنـــوعالخــروجــــیهــا موضوعی بود که اولینبار توسط غلامحسین محسنیاژهای، رئیس این دوره دستگاه قضا مطرح شد؛ اقدامی که ازلحاظ دیدگاه جدید، موردتوجه مردم قرار گرفت و برای ضمانت اجرای آنهم دادستان کل کشور و سازمان بــازرسی مــأمــور بــه نظـارت جدی بــر رونــد ممنــوعالخـروجیهــا شدنــد.
آمادگی رئیس قوهقضائیه برای وضع قانون تضمین اقتدار نیروهای مسلح
در سال ۱۴۰۰، قوهقضائیه برای اصلاح یا وضع قانون در راستای افزایش اقتدار نیروی انتظامی اعلام آمادگی کرد که ظرفیت قانونی موجود برای تضمین اقتدار نیروهای مسلح و نیروی انتظامی، ظرفیت چشمگیر و قابلاعتنایی است.توصیههای محسنیاژهای
توصیههای محسنیاژهای به اعضای هیئت تحقیق و تفحص از بورس
رئیس قوهقضائیه در سال ۱۴۰۰ در نشستی با اعضای هیئت تحقیق و تفحص از سازمان بورس و بازار سرمایه، اعلام کرد که هیئت تحقیق و تفحص از سازمان بورس باید گزارشی جامع، متقن و مستند را تدوین کند و دستگاه قضایی نیز در تحقق این مهم از هیچ کمک و مساعدتی به هیئت مزبور فروگذار نخواهد کرد.
افزودن دیدگاه جدید