«اصفهانزیبا» از برپایی روضههای ساده و کممعونه در خانههای مردم میگوید
شیوع ویروس کرونا با همه بلایا و مصیبتهایش، باعث ایجاد ظرفیتهایی شد که تا پیش از آن، کسی متوجهشان نبود. یکی از این ظرفیتها که به دنبال خود خیر و برکت را به منازل دوستداران اهلبیت(ع) برده، طرح روضهها و جشنهای خانگی است. در استان اصفهان، یکی از مجموعههایی که بهصورت هدفمند و با برنامه مدون پای مراسمهای مذهبی را به خانههای مردم باز کرده، تشکل فرهنگی تبلیغی ثاقب است. اصفهانزیبا در این گزارش درصدد معرفی برنامهها و فعالیتهای این مجموعه است تا در آستانه جشنهای غدیریه و پس از آن، ایام عزای سیدالشهدا(ع)، محبان اهلبیت(ع) بتوانند میزبان مراسمهای مذهبی متناسب با این ایام شوند.
آذر 1399، همان زمان که ایام عزای فاطمی همزمان شده بود با دومین موج سهمگین کرونا، ستاد مدیریت بحران کرونا فرمانی مبنی بر محدودیت در برگزاری مراسمهای دهه فاطمیه داد. در همین زمان، میان عدهای از مبلغان شهر اصفهان دغدغه مشترکی شکل گرفت تا محبان اهلبیت (ع) از برکت اشک و ماتم عزای فاطمی بینصیب نمانند. طرح ارائهشده بهصورت کلی ایده جدیدی نبود و در واقع، همان طرح روضههای خانگی بود و طبق بررسیهای انجامشده، تا آن زمان گروههای طلبگی زیادی در سطح کشور، مشغول برپایی آن بودند. اما این ایده با نگاهی متفاوت به این موضوع در شهر اصفهان مطرح و کار با 134 طلبه اصفهانی در سطح این شهر شروع شد. این مجموعه هماینک در نه مرکز استان فعال است: اصفهان، قم، مشهد، یزد، شیراز، همدان، شهرکرد و گرگان و تا کنون حدود 77 هزار جلسه با حدود 3200 مبلغ در این شهرها برگزار کرده است.
تمایزها
تا پیش از راهاندازی تشکل ثاقب، نگاه به روضههای خانگی حداقلی و مقطعی و مناسبتی بود. در ایام شیوع بیماری کرونا نیز دید عموم مردم این بود که چون روضههای بزرگ و هیئتها تعطیل شده، چاره کار شرکت در روضههای کوچک و خانگی است. ایراد دیگر روضههای خانگی این بود که این روضهها شبکهای نبوده و مقدم و مؤید هم نبودند. در صورتی که این دست از روضهها میتوانند مقوم یکدیگر و نیز مولد روضههای گستردهتر باشند.نگاه مجموعه ثاقب اما متفاوت بود. این مجموعه معتقد بود که روضههای خانگی ظرفیتهایی دارند که در روضههای بزرگ پیدا نمیشوند. یکی از این ظرفیتها، تبلیغ چهرهبهچهره است که برخلاف روضههای خانگی، در هیئتهای بزرگ محقق نمیشود. به این صورت، تهدید کرونا تبدیل به فرصت شد.
ثاقب چه اهدافی دارد؟
تشکل ثاقب در ابتدای راه خویش، سه هدف اصلی را سرلوحه کار قرار داد:1. احیای سنت روضه خانگی: اولین هدف این مجموعه این است که روضههای خانگی بهصورت مستمر برپا شده و به ادبیات معنوی خانوادهها افزوده شود؛ همان طور که سفر به مشهد یا نذری دادن در ادبیات معنوی خانوادهها وجود دارد.2. شکلگیری طرح روحانی خانواده: این طرح چیزی شبیه به طرح «پزشک خانواده» است. بعد از ایجاد ارتباط میان افراد خانواده با مبلغان دینی، مجموعه ثاقب به دنبال این است تا هر خانواده یک روحانی بهعنوان پزشک معنوی داشته باشد تا هنگام پیشامد مشکلات، اعضای خانواده او درخواست راهنمایی کنند و دغدغههایشان را با او در میان بگذارند. این یکی از طرحهای بلندمدت مجموعه است.3. ایجاد شبکه بزرگ مبلغان روضه خانگی: با توجه به ضرورت تبلیغ جریانساز و لزوم شبکه تبلیغی برای جریانسازی، ایجاد شبکه هدف متعالی مجموعه ثاقب است. با این شبکه امکان ایجاد تبلیغ جریانساز بهعنوان یکی از مطالبات مهم رهبر حکیم انقلاب از مبلغان که روی زمین مانده، فراهم میشود.در حال حاضر، در سطح کشور شبکههای مختلف تبلیغی مشغول به کارند؛ مانند امامان جمعه و ائمه جماعات یا طرح هجرت. امتیاز روضه خانگی مجموعه ثاقب با شبکههای دیگر این است که روضهها تا خانههای مردم راه یافتهاند و رودررو با مردم صحبت میکنند. در واقع، این طرح فاصله ایجادشده میان مردم و روحانیت، بهویژه جوانان را پر کرده است.
روشهای درخواست مراسم
مردم از سه طریق میتوانند برای برپایی مراسم تقاضا بدهند: 1. ارسال پیامک به سامانه پیامکی . پس از آن، خادمان مجموعه با خانواده تماس میگیرند و با ثبت ساعت و روز مدنظرشان در سامانه، برای اعزام مبلغ به منزل اقدام میکنند.2. تماس مستقیم با مجموعه از طریق تلفن.3. ثبتنام در سایت در قسمت درخواست جلسه.بیستوچهار ساعت پیش از برگزاری روضه، یک پیامک یادآوری برای خانواده و یک پیامک برای مبلغ ارسال میشود.
روضه خانگی در دستان شما
از آنجا که استفاده از گوشیهای هوشمند بسیار رواج یافته و امروزه تقریبا هر فردی یک گوشی هوشمند دارد، طراحی اپلیکیشن سایت ثاقب در دستور کار مجموعه قرار گرفت تا کاربران سایت، اعم از بانیان روضه و سخنرانان، بهراحتی بتوانند از امکانات سایت استفاده کنند. در نسخه اپلیکیشن ثاقب، تمامی امکانات سایت در دسترس خواهد بود. ویژگی خاص این برنامه این است که هنگام درخواست مردم از هر نقطه از شهر، نزدیکترین مبلغ به منزل متقاضی و توانمندترین آنها از جهت علمی اخلاقی و مهارتی که در سایت ثبتنام کرده و تأیید شده است، به منزل متقاضی اعزام میشود. حتی اگر خانوادههای متقاضی نیاز به تخصص خاصی در فرد مبلغ داشته باشند، مانند تفسیر قرآن، بحثهای مربوط به خانواده، نهج البلاغه و...، هنگام ثبتنام قید کرده و این درخواست مدنظر قرار میگیرد.
خادمان مجموعه 24 تا 48 ساعت پس از هر جلسه، با منازل تماس گرفته و از نحوه اجرای مبلغ نظرسنجی میکنند. پس از آن، یک نمره ستادی و یک نمره مردمی به مبلغ داده میشود. میانگین این نمرهها برای مبلغ تبدیل به رتبه میشود. هنگام درخواست مبلغ برای روضه، این رتبه در نظر گرفته میشود و مبلغی که بالاترین رتبه را دارد، برای مردم اعزام میشود.
روضهخوانی در اوج اخلاص و بدون چشمداشت
یکی از موانع توسعه و ترویج این سنت حسنه دغدغههای مالی مردم بود؛ مردمی که علاقهمند به برگزاری روضه در منازل خود هستند؛ اما شاید بهدلیل شرایط خاص اقتصادی، روضه برپا نمیکنند. نکته مهم این است که تشکل ثاقب متصدی برگزاری روضه نیست؛ بلکه تسهیلگر و شتابدهنده بوده و مسئولیت برپایی روضهها با مردم است.مبلغان بدون هیچ چشمداشتی در این طرح شرکت میکنند و از طرفی هزینههای این طرح از طریق خیران مردمی فراهم میشود. این مجموعه با وجود استقبال و حمایتهای نهادهای حوزوی و تبلیغی از این طرح، بر حفظ جایگاه مردمی خود اصرار دارد و معتقد است مانند همیشه، کار روضههای امامحسین (ع) باید مردمی اداره شود.
حضور همیشگی روضههای کممعونه در منازل مردم
جلسات به دو دسته مناسبتی و ساده تقسیم میشود. بعضی از مردم بعد از یک بار برگزاری روضه خانگی، وقتی متوجه میشوند که این روضهها چقدر ساده و کممعونه برگزار میشود، پای ثابت برگزاری این مراسمها در زمانهای معین میشوند. این مجموعه در نُه مرکز استان در حال حاضر 4500 مشترک ثابت دارد که روضههای خانگیشان ثابت شده است. از آنجا که زادگاه این مجموعه اصفهان بود، عمده این مراسمها در اصفهان برپا میشود. یکی از اهداف ثاقب تبدیل اصفهان به پایتخت روضههای خانگی کشور است.
مبلغان چگونه به عضویت طرح درمیآیند؟
متقاضیان برای ثبتنام در طرح مبلغ، بعد از ثبتنام و طی مراحل نظارتی و تأیید مدارک تحصیلی و علمی، به دو نفر معرف نیاز دارند. بعد از آن، از مراکز حوزوی استعلام گرفته میشود تا فرد را تأیید صلاحیت علمی و اخلاقی کنند. بعد هم مصاحبه مجازی گرفته شده و مبلغ یک سخنرانی اجرا میکند. به این صورت، مهارت روضهخوانی و سخنرانی فرد ارزیابی و رتبهبندی میشود.
شادی در کنار ماتم
برنامههای ثاقب منحصر به روضه نیست و طرحهای جشن خانگی نیز یکی از برنامههای این مرکز است. این مجموعه در مناسبتهای شاد دینی مثل عید غدیر و قربان و میلاد اهلبیت(ع)، برای محافل شادی اهلبیت (ع) سخنران اعزام کرده است. در سال اول فعالیت مجموعه، زمانی که اعیاد شعبانیه با ایام نوروز مصادف شده بود، اول فروردین مردم برای جشنهای خانگی درخواست مبلغ میکردند.
دیدگاهها
سلام خدا رو صد هزار مرتبه شکر
افزودن دیدگاه جدید