عباس عسگری کارگردان «لوپتو» از شرایط تولید این انیمیشن میگوید
«لوپتو» یک کلمه کرمانی است که به عروسکهای دست ساز قدیمی گفته میشود و عنوان تنها انیمیشن بلند سینمایی حاضر در بخش مسابقه سی و سومین جشنواره بین المللی فیلمهای کودکان و نوجوانان بود. این انیمیشن که در کرمان و با نیروهای متخصص کرمانی تولید شده است محصول موسسه فرهنگی هنری فراسوی ابعاد و مرکز تلویزیون و انیمیشن حوزه هنری است و به نوعی نخستین انیمیشن سینمایی حوزه هنری هم به حساب میآید. مدیر دوپلاژ این اثر سعید شیخ زاده است و در آن چهرههای شناخته شدهای چون اکبر منانی هم به دوبله پرداختهاند. عباس عسگری که پیش از این سریال سربازان بین الملل را برای شبکه افق تولید کرده است با ما از تولید «لوپتو» در کرمان و وضعیت سینمای انیمشین ایران صحبت میکند.
کارگردان انیمیشن «لوپتو» درباره پیدا کردن ایده این انیمیشن و شروع تولید این اثر در کرمان میگوید: «سال 94 در مجموعه "فراسوی ابعاد" که یک شرکت تولید انیمیشن است تصمیم بر تولید یک انیمیشنی بلند سینمایی گرفتیم و به این باور رسیده بودیم که توانایی تولید چنین فیلمی را داریم. بنابراین شروع کردیم به جمع آوری ایده و فیلم نامه تا اینکه نزدیک 40 طرح شکل گرفت و از بین این طرحها داستان پسربچهای را که با یک فرشته روبرو میشود، انتخاب و به این ترتیب نگارش فیلم نامه را با محوریت این ایده شروع کردیم. تا اینکه از شهریور سال 95 کار تولید این انیمیشن به صورت جدی آغاز شد و این مسیر تا اوایل سال 98 به طول انجامید.»
عسگری درباره حضور حوزه هنری به عنوان تهیه کننده اضافه میکند: «ما کار تولید را آغاز کرده بودیم و در این مسیر احساس کردیم به دلیل هزینههای تولید نیاز به یک شریک برای این کار داریم و با سازمانهای مختلفی صحبت کردیم و در بین این نهادها حوزه هنری را برای کار انتخاب کردیم و انیمیشن را با کمک حوزه هنری به مرحله نهایی رساندیم.» او درباره تیم تولید این اثر هم این گونه توضیح میدهد: «ما در موسسه فراسوی ابعاد 15 نفر هستیم که به صورت ثابت مشغول به فعالیت هستیم و در این کار هم حضور داشتیم اما برای تولید انیمیشن لوپتو به تعداد بیشتری نیرو احتیاج بود بنابراین بچههای متخصص دیگری هم از خود شهر کرمان به جمع ما اضافه شدند و حدود 30 نفر به صورت ثابت برای تولید انیمیشن لوپتو تلاش کردند.»
تلاش برای طراحی فضای ایرانی
عباس عسگری رسیدن به فضایی ایرانی در طراحیها را مسئله مهم این انیمیشن بیان میکند و میافزاید: «تمام تلاشمان برای طراحی فضای شهری داستان انیمشین "لوپتو" رسیدن به شهری ایرانی بود. فضا را منحصر به کرمان نکردیم و سعی ما بر این بود که فضا برای همه ایرانیها قابل لمس باشد. این اتفاق برای نام کاراکتر اول هم افتاد و ما اسم شخصیت را علی که نامی پرکاربرد و رایج در جامعه ایران است انتخاب کردیم تا از این طریق همذات پنداری بیشتری از طرف تمام مخاطبان صورت گیرد و هر کودک ایرانی با این پسربچه که شخصیت اصلی انیمیشن است ارتباط بهتری برقرار کند. البته در لوکیشنها و شخصیتها الگوی کرمانی داشتیم اما این به معنای انحصاری بودن نیست و در مجموع انیمیشن لوپتو برای همه مردم ایران ساخته شده است.»
انیمیشن کرمان در حال پیشرفت است
عسگری درباره تولید این انیمشین در کرمان و وضعیت انیمیشنسازی در این شهر میگوید: «در شهر کرمان به نسبت شهرهای دیگر تولید انیمیشن سه بعدی وضعیت بهتری دارد و کارهای قویتری در این زمینه تولید میشود. در حال حاضر کرمان چند گروه خوب انیمیشن سازی دارد که تولیدات بسیاری انجام میدهند. برای مثال کرمان در بحث "انیمیت" خیلی تخصص دارد و خبر دارم حتی کارهایی که تولید آنها در تهران است بچههای کرمان درصد قابل توجهی از آنها را ا"نیمیت" میکنند.» او از دلایل رشد انیمیشن در کرمان هم صحبت میکند: «دلیل اینکه کرمان موقعیت خوبی در انیمشین دارد به کسانی برمیگردد که قبل از ما آغاز کننده انیمیشن در کرمان بودند و به بچهها به خوبی آموزش دادند و شرایط خوبی را در این زمینه در شهر کرمان فراهم کردند. این بستر مناسب بعد از چند سال نتیجه داد و جوانهای بسیاری به صورت تخصصی کار انیمیشن میکنند. به طور مشخص برای من و همکارانم آقای حمید نخعی بسیار تاثیرگذار بودند و بدون هیچ چشم داشتی شرایط آموزشی و کاری انیمیشن را برای ما فراهم کردند.»
متقاعد کردن سرمایهگذار برای حضور در سینمای انیمیشن دشوار است
کارگردان انیمیشن «لوپتو» به مشکلات عمده تولید انیمیشن هم اشاره میکند: «بیشترین مشکلات در حوزه تولید انیمیشن به خصوص انیمیشن سینمایی به مسئله مجوزها و تامین بودجه برمیگردد و عمده موانع هم در همین دو حیطه پیش پای تولید کنندگان انیمیشن است. از یک طرف به خاطر اینکه تعداد کمی انیمیشن سینمایی در سینمای ایران تولید شده است مشکلات زیادی برای دریافت مجوز از اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی وجود دارد و پروسهای طولانی باید برای دریافت مجوز طی شود و از طرف دیگر متقاعد کردن سرمایهگذار برای حضور در چنین پروژهای بسیار پیچیده است چراکه کالایی که در حال تولید است یک کالای فرهنگی است و طبیعتا تعیین دقیق محاسبات مالی آن و برگشت سرمایه برای سرمایهگذار پیچیده است. علاوه بر اینکه دسترسی به عوامل در تهران راحتتر است و در شهرستانها نیروی انسانی به هر حال محدودتر است. هرچند تیم تولیدی انیمیشن لوپتو تیم بسیار خوبی بود و از پس کار برآمد اما به هرحال انتخابهای محدودی داشتیم و این کار را برای ما مقداری سخت میکرد.»
در ابتدای راه تولید انیمیشن سینمایی در ایران هستیم
عسگری در بخش پایانی صحبتهایش به وضعیت سینمای انیمیشن ایران هم میپردازد: «اول باید این مسئله را درنظر بگیریم که ما در زمینه انیمیشن در ابتدای راه هستیم و با نزدیک 10 انیمیشن بلندی که در سینمای ایران تولید شده است نمیتوان انتظار خیلی زیادی داشت. از لحاظ تکنیکی بچههای ایرانی وضعیت خوبی دارند با این حال هنوز در بحث فیلم نامه و کارگردانی ضعفهایی داریم و برای رسیدن به یک نقطه ایدئال باید بسیار تلاش کنیم. البته بدون تولید هم نمیتوان انتظار داشت در این مباحث پیشرفت کنیم. باید انیمیشن در سینمای ایران تولید شود تا در اثر این تجربه آرام آرام هم وضعیت انیمیشن سازی هم بهتر شود و هم اینکه فضا و اتمسفر ایرانی را بتوانیم پیدا کنیم و متوجه شویم که چه جور انیمیشنی با چه موضوعاتی برای مخاطبان ایرانی جذاب است و بر اساس این بررسیها دست به تولید انیمیشن بزنیم.» او اضافه می کند: «بودجه تولید یک انیمیشن سینمایی در آمریکا بین50 تا 100 میلیون دلار و حتی بیشتر است و مقایسه صنعت انیمیشن آمریکا با ایران که یک انیمیشن با بودجه یکی دو میلیاردی تولید میشود اصلا درست نیست.»
افزودن دیدگاه جدید