بیش از 99درصد کوهنوردان زمستانی، بیبرنامهاند
هفته گذشته تصاویری دلخراش از 12 کوهنورد تهرانی که در هوای برفی بیمحابا به دل کوه زدند و جز جسدهای بیجان و یخزده از آنها چیزی باقی نماند، منتشر شد. انتشار این تصاویر که برخی از آنها اتفاقا از چهرههای سرشناس نیز بودند، این پرسش را به وجود آورد که چرا آنها با توجه به پیشبینیهای هواشناسی اقدام به چنین کاری کردند و جان خود را در کف دست گرفتند. داریوش کریمی، معاون امداد و نجات جمعیت هلالاحمر استان، در گفتوگو با «اصفهانزیبا» میگوید که این موضوع اتفاق تازهای نیست و مشابه آن در سالهای گذشته نیز در اصفهان رخ داده است.
کریمی میافزاید: برخی از تیمهای کوهنوردی با مجوز هیئت کوهنوردی یا فدراسیون کوهنوردی اقدام به این کار میکنند و به همین دلیل نیز تا جایی که ممکن است سعی میکنند ایمنیهای لازم را انجام دهند و تجهیزات کافی را با خود به همراه داشته باشند. بنابراین درصد اندکی از این افراد در این فصل اقدام به کوهنوردی میکنند؛ ولی برخی دیگر، به دلایل مختلفی مثل تفریح، جستوجوی گنج، شکار، ورزش و... در فصل سرد به کوهستان میروند. نام این افراد جایی ثبت نمیشود و کسی هم نمیداند که آنها از کدام مسیر به کوهستان رفتهاند؛ معمولا تجهیزات آنچنانی هم با خود ندارند. زمانی که این افراد دچار حادثه میشوند، خانوادههای آنها به مراکز امدادی خبر میدهند و میگویند که اطلاعی از آنها ندارند و گوشیشان هم خاموش است. ردیابی این افراد در کوهستان توسط تیمهای امدادی کار بسیار مشکل و طاقتفرسایی است.
ماجرای سال 90 چه بود؟
او با بیان اینکه مشابه اتفاقی که امسال در تهران افتاد، سال90 در اصفهان نیز رخ داد، بیان میکند: ماجرا از این قرار بود که در آن سال، پنج نفر کوهنورد در کوههای کرکس بهمنگیر شدند و عملیات جستوجوی این افراد بسیار طولانی شد؛ به گونهای که از 22 بهمن تا خرداد1391 به طول انجامید؛ زیرا هم حجم برفی که در این مکان انباشته شد، بسیار زیاد و هم مسیر بسیار صعبالعبور بود و خطر زیادی هم تیمهای امدادی را تهدید میکرد. کریمی در بخش دیگری از سخنانش ادامه میدهد: یکی از دلخراشترین حوادثی که امسال تابستان در کوهستانهای سمیرم رخ داد، اتفاقی بود که برای فردی افتاد که به منظور شکار به کوه رفته و در یکی از یخچالهای برفی سقوط کرده بود. در این رخداد، تیمهای امدادی مجبور بودند ساعت 3 یا 4 صبح به داخل این یخچالهای برفی بروند تا با انجام عملیاتی، از آبشدن سریعتر برفها در طول روز به دلیل گرمای هوا جلوگیری کنند. این مســئـول در ادامـه گـفـتوگـو با «اصفهانزیبا» بیان میکند: بیش از 99درصد افرادی که اکنون به کوهستانها میروند، اصلا از سوی نهاد یا ارگانی سازماندهی نشدهاند و جای مشخصی هم نمیروند که از ایمنی کافی برخوردار باشند؛ معمولا دوستان و آشنایانی هستند که گرد هم جمع میشوند و به قصد گردش و شکار به کوه میروند؛ درحالیکه این موضوع میتواند اتفاقات ناگواری را برای آنها در پی داشته باشد.
تـوصـیـههـایـی بـه کـوهنـوردان زمستانی
به کوهنوردانی که تمایل دارند در هوای برفی به کوهنوردی بپردازند، توصیههای زیادی شده است؛ مثلا اینکه برای حفظ جان و ایمنی خود به خاطر داشته باشید هنگام بارش باران یا برف، زمان مناسبی برای کوهپیمایی به خصوص برای صعود به ارتفاعات نیست. برای حفظ جان و ایمنی خود در فصل زمستان از عبور از دامنهها و مسیرهای پربرف و شیبهای تند پرهیز کنید. به گزارش هلالاحمر، اگر در معرض وقوع بهمن قرار گرفتید، با هر وسیلهای جلوی دهان و بینی خود را بپوشانید. اگر در بهمن فرورفتید، سعی کنید با کمک دستها، یک پاکت یا یک کیسه نایلونی را جلوی صورتتان قرار دهید. بیشتر مرگومیر ناشی از بهمن به خاطر خفگی است؛ لذا ایجاد فضایی برای ورود هوا و تنفس، مهمترین کاری است که میتوانید انجام دهید. هنگام ریزش بهمن، نفس را در سینه حبس کنید؛ زیرا این کار از ورود ذرات برف به دهان و بینی، یخزدگی و فشردگی ریهها و در نتیجه خفگی جلوگیری میکند. هنگام ریزش بهمن باید در بهمن مثل زمانی که در آب هستید، شنا کنید تا خود را به روی سطح بهمن برسانید. اگر در زیر بهمن مدفون شدید، به یاد داشته باشید نمیتوان تشخیص داد که جهت بالا کدام طرف است، برای این کار میتوانید با بیرون انداختن آب دهان (خلاف جهت حرکت آب دهان، سمت بالاست)، جهت را تشخیص دهید. برای پیشگیری از خطرات ناشی از سقوط بهمن و کاهش قدرت آن، از قطع درختان در مناطق کوهستانی و کوهپایهای خودداری کنید. در مواقعی که بارش برف شدید است، از کوهپیمایی، کوهنوردی و صعود اجتناب کنید. در مواقعی که بارش برف شدید است، از تردد در جادههای بهمنخیز خودداری کنید. در روزهای زمستانی که وزش باد شدید است، از کوهپیمایی و کوهنوردی خودداری کنید.
هنگام صعود در مناطق کوهستانی و برفگیر، ضروری است وسایل، لوازم و ابزار کوهنوردی اعم از لوازم فنی، پوشاک، تغذیه، وسایل امدادی، تلفنهمراه و... ر ا به همراه داشته باشید. هنگام عبور از مناطق کوهستانی پراز برف، باید از بوقزدن یا بلندکردن صدای پخش صوت وسیله نقلیه در این مسیرها که میتواند موجب ریزش بهمن شود خودداری کنید. هنگام کوهنوردی در زمستان، ارتعاشات صدا باعث ریزش بهمن میشود؛ بنابراین در مکانهایی که خطر ریزش بهمن وجود دارد، از فریاد زدن پرهیز کنید.
افزودن دیدگاه جدید