در فصل سرما سروکله بسیاری از بیماریها مثل سرماخوردگی، آنفلونزا، زکام، انواع دردهای مفصلی و عضلانی و... پیدا میشود و بیشتر افراد به این بیماریها مبتلا میشوند. از این رو بهترین شیوه پیشگیری است. برای پیشگیری یا حتی درمان این بیماریها پیشنهادهای مختلفی است. از جمله پوشش کامل بدن و پیشگیری از سرد و گرمشدن ناگهانی و مکرر، ورزشهای مناسب و تقویت سیستم ایمنی بدن با تغذیه مناسب و... در این بین اما میتوان از دمنوشهای گیاهی مناسب فصل زمستان استفاده کرد تا تأثیر فوقالعاده آن را متوجه شوید و بدانید که چگونه میتوان با استفاده از گیاهان دارویی خود را در سرما گرم کرد.
خوشبختانه امروزه انواع و اقسام دمنوش برای سلیقههای مختلف هم در بازار موجود است که شما میتوانید از هر کدام که دوست دارید یا با طبعتان سازگار است، خریــــداری و نوشجان کنید. به توضیح نمونههایی از این دمنوشها که با نظر دکتر سهیلا کاردانی، متخصص و مشاوره گیاهان دارویی ارائه شده است، میپردازیم. دمنوشها هرکدام دارای خواص زیادی است و کمتر کسی هست که از نوشیدن آنها دچار مشکل شود و آن هم در صورتی است که بیش از حد دمنوشی را مصرف کند یا با طبعش سازگار نباشد. از این رو، شناخت گیاهان یا مشاوره با کارشناسان و متخصصان برای پیشگیری از عوارض احتمالی ضروری است.
دمنوش آویشن
این دمنوش دارای طبع گرم و خشک است و دارای خاصیت ضد ویروس و ضد میکروبی بوده و به عنوان ضدعفونیکننده به کار میرود. علاوه بر آن، آویشن ضد سرفه و خلطآور است و در درمان برونشیت تأثیر بسزایی دارد. از این دمنوش در رفع سیاه سرفه و التهاب دستگاه تنفس و درمان آسم نیز میتوان استفاده کرد. برای تهیه آن به صورت چای یک قاشق چایخوری از پودر آن را دم کنید یا در لیوانی یک قاشق چایخوری از آن را ریخته و حدود 10 دقیقه بعد میل کنید.
دمنوش دارچین
طبع این دمنوش گرم و خشک است و در چین به عنوان رمز جوانی معروف است، مصرف این دمنوش مصونیت بدن را در مقابل امراض افزایش میدهد و میتوان گفت تا حد زیادی اثر آنتیبیوتیک دارد. این گیاه، سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و به عنوان یک ماده ضد ویروس، ویروس سرماخوردگی را از بین میبرد. همچنین در رفع حملات آسمی مؤثر بوده و سرفههای رطوبتی را نیز از بین میبرد. علاوه بر این، خواص این دمنوش در کاهش تب نیز تأثیر بسزایی دارد. برای تهیه این دمنوشها باید یک قاشق غذاخوری از آن را در 2 لیوان آبجوش ریخته و (گل و برگ به مدت 10 دقیقه و چوب دارچین را 20 دقیقه) بر روی حرارت غیر مستقیم گذاشته تا دم بکشد.
دمنوش زنجبیل
زنجبیل دارای طبیعت گرم و خشک است و برای فصل زمستان بسیار مناسب است. از جمله خـــــــواص آن میتـــــــوان به ضدنفخبودن، تقویتکننده معده و کمک به هضم غذا، اشتهاآور، ضدتهوع، ضد باکتری و آنتی اکسیدان قوی، ضد درد و تقویتکننده سیستم دفاعی بدن اشاره کرد.
برای تهیه این نوع دمنوش میتوان یک قاشق چایخوری ریشه خشک را در یک فنجان آبجوش بریزید و بگذارید به مدت 10 دقیقه دم بکشد یا اینکه یک تا دو گرم زنجبیل را در 3 لیوان آبجوش قوری ریخته و 30 دقیقه صبر کنید تا دم بکشد و بعد آن را با عسل یا نبات میل کنید. البته افراد دارای طبع گرم بهتر است در خوردن آن احتیاط کنند و یا با کمی لیموترش مصرف کنند.
دمنوش جین سینگ
گیاه جین سینگ دارای طبع گرم است و مصرف آن باعث افزایش سطح انرژی بدن شده و به عنوان مقاومکننده بدن در برابر بیماریها، ضد پیری، درمان نقرس و رماتیسم، تقویتکننده سیستم ایمنی بدن، ضد ویروس و باکتری، افزایش فشارخون و ضدعفونیکننده قوی یاد شده است.
مصرف این گیاه به علت اثرات تقویتکنندگی بالای آن به بیمارانی که دوران نقاهت را پشت سر میگذارند توصیه میشود. برای تهیه دمنوش آن، در یک لیوان آبجوش 3 گرم پودر ریشه گیاه را ریخته و حدود 10 دقیقه دم کنید.
دمنوش فلفل قرمز
این گیاه که مانند زنجبیل بیشتر به عنوان ادویه استفاده میشود، بدن را سریع گرم میکند. فلفل قرمز یکی از گیاهان بسیار مفید درمانی است که دارای طبع گرم و خشک است. استفاده از این فلفل نیروبخش بوده و باعث بازشدن و التهاب رگها میشود، از لختهشدن خون در رگها جلوگیری کرده، در نتیجه باعث افزایش فشارخون میشود. فلفل قرمز ضد اسپاسم بوده و محرک حرکات دودی شکل رودههاست و همین خاصیت باعث رفع یبوست میشود. همچنین در رفع احتقان مجاری تنفسی، سرماخوردگی، تسکین سرفههای شدید، رفع اسهال خون و افزایش انرژی بدن مفید است.
برای استفاده از این نوع دمنوش، نصف قاشق چایخوری را در لیوانی آبجوش بریزید یا مثل چای دم کنید.
دمنوش به لیمو
دمنوش دیگری که میتوان معرفی کرد، دمنوش بهلیمو است. این دمنوش دارای طبع معتدل است که البته به اعتقاد برخی از کارشناسان به لیمو دارای طبع گرم و خشک است. مصرف این دمنوش در درمان آسم و علائم سرماخوردگی بسیار مؤثر بوده باعث کاهش درجه حرارت بدن در هنگام بیماری میشود. برای تهیه آن، دو قاشق مرباخوری برگ بهلیمو را در قوری ریخته و روی آن آبجوش بریزید و به مدت 20 دقیقه صبر کنید تا دم بکشد و پس از آن نوش جان کنید.
دمنوش اسطوخدوس
اسطوخدوس گیاهی اســـــت دارای طبیعت گرم و خشک و سرشــــــار از خاصیـــــت. اگر ضعف اعصاب دارید و بیحال هستید یا همیشه استرس دارید و دچار افسردگی هستید، این دمنوش برای شما مفید است. سردردیها بهخصوص آنهایی که میگرن دارید، از این دمنوش غافل نشوید، همینطور اگر التهاب عضلانی و درد مفصلی و آرتروز دارید. در خصوص دیگر خواص این گیاه میتوان گفت در تقویت سیستم گوارشی، دستگاه تنفسی و حافظه مؤثر است. همچنین خوابآور، کاهشدهنده اوره خون، درمانکننده زکام و تپش قلب است و برای کمک به درمان دیابت و کاهش قندخون مفید است. گفتنی است که در مواقع ابتلا به زکام، برونشیت، تنگی نفس، گریپ، سیاه سرفه، سوء هاضمه، نفخ، دل پیچه، میگرن و بیاشتهایی روزی سه فنجان از دم کرده اسطوخدوس بنوشید. اگر هم دچار بیخوابی هستید، نوشیـــــــدن یک فنجان از دمنوش اسطوخدوس قبل از خواب توصیه میشود. البته این گیاه برای افراد صفراوی مزاج خوب نیست و باعث آشفتگی میشود. بنابراین بهتر است اینگونه اشخاص آن را با مُسهِلش از جمله کتیرا یا سکنجبین مصرف کنند. از مصرف زیاد این گیاه در طی بارداری نیز پرهیز کنید. برای تهیه این دمنوش، دو لیوان آب در قوری ریخته و دو قاشق مرباخوری اسطوخدوس به آن اضافه کرده و با حرارت بسیار کم به مدت ۲۰ دقیقه دم کنید یا اینکه سه گرم گل اسطوخدوس را در یک لیتر آبجوش به ندرت ۲۰دقیقه دم کنید.
دمنوش رزماری
رزماری که به اکلیل کوهی معروف است، تقویتکننده ذهن است و در تقویت معده هم حرف ندارد، خستگی را از تن درمیآورد و دشمن استرس است. یک دوست برای کبد است و با نوشیدن این دمنوش دیگر نگرانی برای ریزش موهایتان ندارید. همچنین اگر بیخواب هستید، از این گیاه غافل نشوید. از دیگر خواص آن، این است که در تقویت گردش خون و معده، پاکسازی ریه و کمک به درمان تنگی نفس تأثیر خوبی دارد. اگر هم تپش قلب یا آسم و میگرن دارید، از این دمنوش چشمپوشی نکنید. علاوه بر این، رزماری تببر، ضدسرفه، ضدعفونیکننده، ضدتشنج و ضددردهای استخوانی و عضلانی است.
برای درستکردن دمنوش رزماری میتوانید از برگ خشک یا برگ تازه آن استفاده کنید. برای این کار اول ۱۵ گرم از برگ را در یک قوری آبجوش ریخته و حدود ۲۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد یا ۲۰ تا ۳۰ گرم ساقه گلدار از رزماری را در یک لیتر آبجوش بریزید و ۱۲ دقیقه آن را دم کنید. بعد صاف کرده و میل کنید.
دمنوش سیب
سیب خواص بینظیری همچون تقویتکننده کبد، رفع سوءهاضمه، اشتهاآور، رفع خستگی و سمزدایی از بدن دارد. همچنین به تقویت قلب، معده و استخوانها، کاهش فشارخون، درمان نقرس، رماتیسم و آرتروز کمک میکند. در کاهش وزن بدن، رفع گرفتگی عروق، شادابی پوست، درمان یبوست، تقویت کلیه و رفع التهاب کلیه مؤثر است. سایر خاصیت دمنوش سیب شامل رفع سرماخوردگی و زکام، درمان تنگی نفس، رفع عفونتهای مجاری تنفسی، درمان سرفه و کاهشدهنده تب است. کاربرد سیب به صورت دمنوش نیز در فصل سرما که بیماری زکام، سرماخوردگی و آنفولانزا شیوع دارد، بسیار مفید است. زیرا علاوه بر افزایش انرژی بدن، در درمان گرفتگی صدا و رفع سرفه و سرماخوردگی بسیار مفید است.
افزودن دیدگاه جدید