جلسه بیان دیدگاهها و نظرات درباره اقتصاد پیش رو و انتظارات از دولت جدید اتاق بازرگانی اصفهان با حضور امیرکرمانی، اقتصاددان ارشد ایرانی و استاد دانشگاه برکلی برگزار شد. در این جلسه، به تهدیدهای اقتصاد ایران اشاره و در مقابل، فرصتهای اقتصادی تشریح و راهکارهایی برای بهبود شرایط اقتصادی ارائه شد. به گفته استاد دانشگاه برکلی، «مهمترین فرصتهای پیش روی اقتصاد ایران را باید شناسایی و از این فرصتها استفاده کرد.یکی از این فرصتها، رشد اقتصادی کشورهای هند و چین است، رشد فناوری در چین باعث شده قیمت ماشینآلات کاهش یابد و در بسیاری از حوزهها چین از آمریکا جلو زده است که ایران میتواند در این زمینه با کشور چین و حتی آمریکا تعاملات اقتصادی داشته باشد.»
امیرکرمانی گفت: عراق با 40 میلیون نفر جمعیت روزانه 4 میلیون بشکه نفت صادر میکند و زیرساختهای این کشور مشابه 20 سال ایران است، بنابراین ایران میتواند عامل توسعه اقتصاد عراق باشد. کرمانی تأکید کرد: ایران نیروی انسانی متخصص در حوزههای مختلف دارد و میتواند با سایر کشورها تعامل داشته باشد تا ایجاد اشتغال کند. در سال 90 و قبل از تحریمها ایران 4 میلیارد دلار صادرات خدمات فنی و مهندسی داشت که این عدد میتواند به 10 میلیارد دلار نیز برسد، درواقع اینها فرصتهایی است که پیش روی ایران قرار دارد و باید به بهترین نحو استفاده کند.
توسعه صنعت توریسم
این اقتصاددان ارشد ایرانی عنوان کرد: کشور چین بیشترین تعداد توریست را دارد و این یک فرصت برای ایران محسوب میشود تا از چینیهای مسلمان در مناطق غربی برای جذب توریست چینی به ایران استفاده کند. او گفت: در کشورهای اروپایی و آمریکایی اگر هوشمندانهتر عمل کنیم توریست زیادی میتوان از این کشورها جذب کرد، ضمن اینکه تعداد مسلمانان در هند فرصتی برای ایران است که هر کشوری ندارد و میتواند برای جذب گردشگر گزینه مناسبی باشد. کرمانی خاطرنشان کـــــرد: مشکلات اقتصادی فقط مختص ایران نیست، بلکه سایر کشورها نیز در برهههایی در این حلقههای معیوب گرفتار شدهاند تا اینکه در نقطهای به این نتیجه رسیدند که نظام فکری قبلی نمیتواند ادامه پیداکند.
استاد دانشگاه برکلی بیان کرد: باید به سمت پازلی برویم که نظام حمایتی بر مبنای پرداخت مستقیم باشد و تأمین حداقل معیشت مردم به صورت پرداخت مستقیم باشد که در این زمینه باید از پکیج حمایت معیشتی جدی برخوردار باشیم. او گفت: عامل اصلی رشد نقدینگی طی سال گذشته تسهیلات بوده است و تنها راه خروج از این بحران عوضشدن پارادایم فکری است. به گفته کرمانی، اصلیترین آورده اقتصاد چین، برخورداری از صنایع کارگری بود که به این واسطه درآمدهای ارزی به دست آورد.
پیشنهاد بستههای اقتصادی به دولتیها
این اقتصاددان ارشد ایرانی اذعان کرد: از قیمت ارز باید برای توسعه تولید استفاده کرد نه کنترل تورم و براساس آن مبادلات ارزی را باید تسریع کرد، ضمن اینکه نرخ رشد نقدینگی کلان اگر کنترل شود ثبات اقتصادی پدیدار میشود بعد از آن سیاست ارزی نیز باید در پیش گرفت تا گشایش ایجاد شود. کرمانی تصریح کرد: سال 99 حدود 35 میلیارد دلار واردات داشتیم. باید سیاستهایی در پیش گرفته شود که بر اساس این سیاستها اعلام شود که بنگاههایی که به دنبال واردات کالاهای سرمایهای هستند، اگر 40درصد پیشپرداخت کنند 60درصد میتوانند کالا وارد کنند.
او عنوان کرد: بخش دولتی بدون رانت کار نمیکند، اما بخش خصوصی تا این اندازه رانت ندارد، دولت الان درگیر قیمت نهادههای دامی است و راه حلی که بخش خصوصی به سمتش میرود این است که رانت نهاده را از بین ببرد.
استفاده از پتانسیل بندر چابهار
استاد دانشگاه برکلی بیان کرد: توسعه بندر چابهار یکی از پتانسیلهای ایران است. تحریمها هیچ خللی در توسعه این بندر ایجاد نکرده است، چون افغانستان به این بندر وابسته است. هند با آمریکا لابی کرد که بندر چابهار را تحریم نکند. در واقع موازنه اقتصادی به واسطه این بندر برقرار میشود. ایران میتواند با بهرهگیری از ظرفیت بندر چابهار وارد موازنههای اقتصادی شود تا انگیزه برای تحریم ایران کمتر شود. او گفت: راهحل بحران صنـدوقهای بازنشستگی، اصلاح قانون این صندوقها است. تا پنج سال آینده میتوان این مشکل را حلوفصل کرد، ولی پس از آن بحران تشدید میشود.
عملکرد تیم اقتصادی دولت تعیینکننده است
این اقتصاددان ارشد ایرانی مطرح کرد: اینکه وضعیت اقتصادی در آینده به چه سمتوسویی میشود بستگی دارد به تیم اقتصادی دولت که درمقابل نقدینگی و کسری بودجه چه راهکارهایی در پیش میگیرند، اگر حجم نقدینگی بزرگتر شود باید منتظر بحران اقتصادی باشیم و روند مذاکرات برای برداشتن تحریمها نتیجهبخش نباشد روی قیمت ارز تأثیرگذار خواهد بود، ولی اگر روند مذاکرات نتیجهبخش باشد قیمت ارز ثبات پیدا خواهد کرد. کرمانی خاطرنشان کرد: تخصیص بستههای معیشتی یکی از راهکارهایی است که میتوان عملیاتی کرد تا به افزایش قدرت خرید مردم منجر شود؛ در کنار آن، بخش خصوصی میتواند بستههای اقتصاد کلان، تجاری و ارزی به سیاستگذاران دولتی پیشنهاد کرده و اعلام کند که استفاده از این تسهیلات به نفع خصوصیهاست.
او گفت: اقتصاد چین طی چهل سال جزو اقتصادهای اول دنیا شد، تسهیل مبادلات ارزی ما با کشورهای منطقه یکی از بهترین راهکارهایی است که میتوان برای بهبود شرایط اقتصادی به آن متوسل شد، ضمن اینکه اگر روند مبادلات ارزی اصلاح شود، آرامش به اقتصاد ایران باز میگردد.
افزودن دیدگاه جدید