چندی پیش اعلام کردند که ویروس هندی بسیار خطرناکتر از ویروسهای دیگر کووید 19 شیوع یافته است، ویروسی که مسریتر و کشندهتر از قبلیهاست ویروس کرونای هندی ترکیبی از دو جهش همزمان در ژنوم ویروس کرونا است که این جهشها باعث شده ویروس را عفونیتر و آن را قادر ساخته به آنتیبادیها غلبه کند. در این بین، نهتنها از افراد آسیبپذیرتر، بلکه از افراد جوان نیز قربانی میگیرد؛ ولی علائم بیماری در شروع آن مانند بقیه گونههای کرونا همراه با تب، سرفه، بدندرد، گرفتگی بینی، کاهش حس بویایی و ضعف و بیحالی است؛ اما سرعت سرایت بیماری از افراد مبتلا به دیگران بیشتر است و احتمال درگیری شدیدتر ریه و در نتیجه بستریشدن در بیمارستان و احتمال مرگ در آن بیشتر است.
اما هنوز مدت زیادی از وقوع این بیماری نگذشته است که حالا اعلام کردهاند سر وکله خطرناکترین نوع ویروس کووید19 به نام دلتا پیدا شده است، ویروسی که از همان کشور هند نمایان شده است و قربانیهای بــیــشــتــری را بــا خــود بــه هــمــراه میبرد! توضیحهای لازم در این زمینه را میتوانید از زبان دکتر علیرضا عندلیب، استاد گروه ایمونولوژی دانشکده پزشکی اصفهان و دکترای ایمنیشناسی از دانشکده پزشکی شفیلد انگلستان، بخوانید. مــوتاسیونهــا یا جهشها در توالــی نوکلئــوتــیــدهــای ویــروس SARS-CoV-2 نقش مهمی در انتشار و قدرت بیماریزایی و تنوع این ویروس داشته است.تنوع ژنتیکی و تغییرات آنها طی پاندمی کرونا باعث تغییر در جنبههای بیماریزایی و آســیـــبرســــانـــی ویــروس شـــده است.
SARS-CoV-2 حدود 330هزار توالی نوکلئوتیدی در ژنوم خود دارد.واریتههای ژنتیکی ایجادشده از ویروس با منشأ ووهان چین، جهت سهولت با نامهای آلفا، بتا، گاما، دلتا و...(از حروف یونانی) نامگذاری شده است و این نظم نامگذاری جایگزین نامهای پراکنده قبلی شده است.
ویــژگیهــای مــوتــاسیــون و توانایی بیــمــاریزایــی و انـتشــار هرنوع از ویــــروسهــای جــهـــشیــافــتــــه در گروههای جمعیتی و محل ایجاد موتاسیون یا کشف آن و توانایی گسترش آن در جهان برای هر واریته مشخص و در ارتباط با آن بیان میشود.
ویروس با نامگذاری نوع آلفا با موتاسیون (B.1.1.7) اولینبار در انگلستان شیوع پیدا کرد و نوع بتا (B.1.351) اولینبار در آفریقای جنوبی و نوع گاما (P.1) در برزیل و نوع اپسیلون (B.1.429, B.1.427) در ایالات متحده آمریکا و نوع دلتا (B.1.617.2) در هندوستان و نوع کاپا (B.1.617.1) در هندوستان و نوع اتا (B.1.525) در نیجریه اولین مرتبه شناختهشده و منشأ شیوع شده است. اما شــنــاســایــی تــنــوعهــای دیــگر و بهکاربردن نامهای یونانی بیشتر برای این موتاسیونها نیز ادامه دارد.
واریته دلتا یا نوع هندی
حالا اما موتاسیون ویروس دلتا در پروتئین اسپایک ایجادشده که بر قدرت سرایت ویروس تأثیر گذاشته است. این موتاسیون باعث شده است توانایی حمله ویروس نسبت به نوع آلفا 51-67 درصد بیشتر باشد (برحسب گزارش بهداشت عمومی انگلستان در ماه می 2021).
نتیجه تحقیقها در هندوستان نشان داده است که 32درصد از بیماران مبتلا در گروه سنی زیر 30 سال بودهاند و این تغییرشیفــت بـــه گروههای سنی پایینتر، از مشخصات سرایت ویروس دلتا در میان جمعیت است؛ درضمن قرارگرفتن 8/5درصد از مبتلایان نیز در گروه سنی 0-19 سال نشانگر ابتلا در افراد نوجوان است. واریته دلتا بهعلت سرعت سرایت در کشورهای هندوستان، انگلستان، پرتقال و آلمان، واریته غالب ویروس در جمعیت شده است.
علائم بیماری
علائم ابتلا به نوع ویروس دلتا نسبت به انواع دیگر تغییر کرده است؛ به گونهای که بیشتر شبیه سرماخوردگی شدید، همراه سردرد، گلودرد، آبریزش بینی و تب است. متعاقبا ویروس، سریع ریه را گرفتار میکند. توانایی سرایت واریته دلتا از سایر انواع ویروس بیشتر گزارش شده است.
تأثیر واکسن بر دلتا
حالا نگرانی زیادی در خصوص گسترش ویروس دلتا در این فصل، بهخصوص در بین جوانانی که واکسن دریافت نکردهاند، وجود دارد؛ بنابر این باید نگران گسترش واریانت دلتا در کشورهایی که سرعت واکسیناسیون پایینی دارند، بود. بسیاری از دانشمندان و متخصصان بــــهـــداشــت جــهــــانــی بــر لـــزوم سرعتبخشیدن به واکسیناسیون و ایمنسازی، بهویژه در کشورهایی که سرعت واکسیناسیون پایین است، تأکید دارند.
اما از سوی دیگر باید گفت که در سوم ژوئن 2021 بهداشت عمومی انگلستان گزارش کرد که 12 مرگ از 42 مرگ ناشی از بیماری کرونا به علت واریته دلتا در افرادی که کاملا واکسینه شده بودند، اتفاق افتاده و سرعت سرایت آن دو برابر نوع آلفاست. در 11 ژوئن 2021 هم گزارش مرکز پزشکی Calgary از کانادا نشان داد که نیمی از 22 بیمار مبتلا به نوع ویروس دلتا قبلا کاملا واکسینه شده بودهاند. با این اوصاف، رعایت توصیههای بهداشتی، حتی برای افراد واکسنزده، الزامی بوده و امید است که محققان برای واریتههای موتاسیونیافته واکسنهای مناسب طراحی و تولید کنند.
افزودن دیدگاه جدید