کرونا «دلتا» افسار گسیخته و امان نمیدهد! تمام بیمارستانهای دولتی و خصوصی سر ریز از بیماران مبتلا به کووید 19 شدهاند و نفس کادر درمان را بریدهاند. دارو کمیاب شده و خیلی از بیماران منتظر خالیشدن تخت، پشت در بیمارستانها به انتظار نشستهاند؛ انتظارِ مرگ یا بهبودی! بیش از 2 هزار و 800 نفر به دلیل ابتلا به کرونا در اصفهان بستری هستند و روزانه به طور میانگین حدود 20 تا 30 نفر نیز به همین دلیل جانشان را از دست میدهند.
فضای واقعی و مجازی پُر شده از خبر مرگ و پیام تسلیت و اعلام عجز و ناتوانی در برابر ویروس وحشی که خیلی زود دیوار بزرگ و با عظمت چین را درنوردید و جهان را به تسخیر خود درآورد و نهتنها قصد کوتاه آمدن ندارد که هر روز رنگ و رخسار جدیدی از خود نشان میدهد. حالا و نزدیک به یک سال و شش ماه که از شیوع کرونا در کشور میگذرد، همه، یعنی آنها که از دور و نزدیک دستی بر آتش دارند و وضعیت فوق بحرانی را بهخوبی درک کردهاند و حتی کسانی که تا پیش از این اعتقادی به قرنطینه نداشتند و آن را متعلق به قرون وسطا میدانستند، متفقالقول میگویند کشور باید برای دو هفته «لاکداون» شود تا شاید شلعههای آتش تا حدودی فروکش کنند و شرایط بحرانی اندکی کنترل شود. همین چند روز پیش بود که سعید نمکی، وزیر پرحاشیه این روزها دست به قلم شد و از رهبر معظم انقلاب درخواست کرد تا برای پیشگیری از وقوع فاجعه در مراکز درمانی به دنبال موج سهمگین کرونا، شخصا مداخله کنند: «شاید دوهفته تعطیلی جدی و ایستادگی و بهکارگیری نیروهای نظامی و انتظامی و برخورد محکم با شکستن پروتکلها بتواند تا حد قابل توجهی از چرخش ویروس و بار بیمارستانها و فشار نفسگیر بر همکاران ما بکاهد. اگر روزانه هزاران نفر در کلینیکهای تخصصی و سرپایی درمان نمیشدند و این بار هم قرار بود به تختهای بیمارستانی تحمیل شود، از مدتها پیش تخت کم میآوردیم، ولی متأسفانه فشار به گونهای است که نگرانم این طرح هم پاسخ ندهد، مگر آنکه سریعا با اقدامات پیشگیرانه و افزایش رعایت پروتکلها از بار تصاعدی بیماری بکاهیم.»
اصفهان خواهانِ قرنطینه
قرنطینه فقط خواسته سعید نمکی نیست، بلکه رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز خواهان قرنطینه اصفهان است. کمال حیدری، مدیر بهداشت محیط مرکز بهداشت اصفهان چندی پیش به رسانهها گفته: «در شرایط فوق بحرانی هستیم و میزان رعایت پروتکلها در جامعه بهشدت کاهش یافته است و به طور صددرصدی رعایت نمیشود. درخواست داریم قرنطینه و تعطیلی کامل در اصفهان اعمال شود.» از سوی دیگر، اما اصناف اصفهان که دیگر و بعد از چندین دوره تعطیلی و متحمل شدن ضرر و زیانهای متعدد دل را به دریا زدهاند و تصمیمات ستاد کرونا را جدی نمیگیرند برای پذیرفتن قرنطینه و اعمال محدودیتهای شدید شرط و شروط گذاشتهاند و خط و نشان کشیدهاند: «اصناف هر تصمیمی را که دولت جدید و ستاد ملی مقابله با کرونا برای محدودیتهای مقابله با کرونا اتخاذ کنند پیاده میکنیم، منتها به یک شرط. اگر محدودیتها تنها برای اصناف باشد، ما محدودیت نخواهیم داشت، اما اگر تصمیم به تعطیلی تمام مراکز تجمعی دولتی و غیردولتی گرفته شود، اصناف نیز همانند ۱۷ماه گذشته تابع مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا خواهند بود.»
باوجوداین، هنوز خبری از قرنطینه اصفهان نیست و حجتالله غلامی، سخنگوی ستاد استانی مقابه با کرونا به «اصفهان زیبا» میگوید تصمیمگیری در این باره در اختیار ستاد استانی نیست و بلکه ستاد ملی باید موافقت خود برای قرنطینه را اعلام کند: «روز شنبه به ستاد ملی پیشنهاد دادهایم. قرار بر این است که این ستاد پس از بررسیهای لازم در رابطه با قرنطینه شدن یا نشدن تصمیم گیرد. همچنین استانداران نیز پیشنهادهایی دادهاند برای اینکه بتوانند اختیارات بیشتری برای کنترل کرونا در دایره استان به دست آورند.» او میگوید که فعلا محدودیتهای شدید به ویژه در باشگاههای ورزشی، تالارها، مراکز آموزشی و رستورانها و... اعمال شده و آنها حق فعالیت ندارند و در صورت مشاهده با آنها برخورد میشود؛ اقداماتی که البته مشاهدات میدانی نشان میدهد خیلی هم جدی نیست، چراکه درحال حاضر بسیاری از این اصناف بهراحتی و بدون در نظر گرفتن ضوابط بهداشتی در حال کار و فعالیت هستند و روند کسبوکارشان با قبل از کرونا تفاوتی ندارد! به گفته او، اصل کنترل کرونا پیشگیری با سریعترکردن واکسیناسیون و رعایت دستورالعملها و پروتکلهاست.
مردم چه میگویند؟
شهروندان، اما از وضعیت کنونی خستهاند و به ستوه در آمدهاند. همین هم شده که خیلیهایشان، حالا خواهان اعمال قرنطینه هستند و میگویند برای رهایی از شرایط فوق بحرانی حاضرند سختیهای آن را به جان بخرند. مریم که پرستار بخش اورژانس در یکی از بیمارستانهای شهر است و از اوضاع اسفبار و بحرانی بیمارستانها بهخوبی خبر دارد، میگوید: «موج پنجم کرونا خیلی عجیب است؛ برای مثال تعداد کودکان مبتلا در این پیک افزایش یافته و بیماران با حال بسیار بدی به بیمارستان مراجعه میکنند. روند واکسیناسیون هم که مطلوب نیست و با سرعت فعلی چندین ماه زمان میبرد تا همه واکسینه شوند. پس تنها راه حل منطقی تعطیلی به مدت دو هفته است؛ البته تعطیلی به طور کامل و نه نیمبند! هنوز خیلی از مردم کرونا را باور نکردهاند و حاضر به رعایت پروتکلهای بهداشتی نیستند. بهراحتی در خیابانها و پارکها و کافهها و... حضور پیدا میکنند و مجلس عروسی و دورهمی میگیرند؛ غافل از اینکه با این کار چه بلایی بر سر خودشان و دیگران میآورند. تجربه نشان داده اعمال قرنطینه و محدودیت شدید باعث کاهش تعداد مبتلایان میشود؛ بهویژه اکنون که تخت خالی وجود ندارد و با کمبود سرم و دیگر داروهای مؤثر در درمان کرونا مواجه هستیم. تعلل در اعمال قرنطینه میتواند وضعیت جبرانناپذیری را رقم بزند.» علی هم که در یک شرکت خصوصی کار میکند و چند ماه پیش به کرونا مبتلا شده نیز خواهان اعمال قرنطینه سفت و سخت است: «اعمال محدودیت کافی نیست، زیرا خیلی از کارفرمایان بخش خصوصی حاضر به تعطیلی یا کاهش تعداد نیروهای خود نیستند. از سوی دیگر در محل کار خیلی از افراد پروتکلهای بهداشتی را رعایت نمیکنند. تذکردادن به آنها نیز سودی ندارد. با وجود اینکه قبلا یک بار مبتلا شدهام میترسم در محل کارم حاضر شوم، چون تهویه ندارد و سالنی که در آن کار میکنم بسیار کوچک است؛ درحالیکه تعداد 20 نفر آدم با فاصله تقریبا یک متر از هم مجبور به کار هستند. پس باید قرنطینه اجرا شود؛ اما دولت به حمایت از کارفرمان نیز بپردازد تا آنها از ضرر و زیان در امان بمانند و بتوانند کارمندانشان را برای مدتی تعطیل کنند.» سپیده اما با قرنطینه موافق نیست. او که سالن زیبایی دارد میگوید: «آرایشگرها در این دوران خیلی ضرر دیدند، چون چندین دوره مجبور به تعطیلکردن سالنهای خود شدند. الان هم که محرم در پیش است و معمولا مشتریهایشان کم میشود. اگر تعطیلی دو هفته رخ دهد، چه کسی خسارتهای مالی ما را جبران خواهد کرد؟ فکر نمیکنم کرونا به این زودیها شرش را کم کند، بنابراین آرایشگرها نمیتوانند کسبوکارشان را تعطیل کنند.» مرتضی که صاحب یک فستفودی است، اما میگوید قرنطینه خوب است به شرط آنکه «از اصناف حمایت مالی شود، چون بیشتر از این نمیتوانیم ضرر و زیان تحمل کنیم. شرایط کنونی را درک میکنیم ولی برای گذراندن زندگی مجبور به کار هستیم.»
قرنطینه در هر سطحی باعث کاهش تعداد بیماران میشود
معصومه که کارمندبانک است، اما میگوید که در شرایط کنونی حفظ جان خود و شهروندان از هر چیز دیگری واجبتر است؛ به خاطر اینکه خیلی از مردم برای انجام کارهای خود با مترو و اتوبوس سفر میکنند. بانکها شلوغ است و خطر انتقال ویروس در آنجا بالاست. درست است که قرنطینه مشکلاتی را به وجود میآورد، اما به هر حال به گفته کارشناسان، اوضاع را تا حدودی مهار میکند؛ البته به شرطی که قرنطینه به طور کامل انجام شود و نه نیمبند.
حرف و حدیث در رابطه با اعمال قرنطینه هنوز به جایی نرسیده و قرار شده تا رؤسای دانشگاه علوم پزشکی پیشنهادهای خود را در این باره اعلام کنند؛ درحالیکه هادی یزدانی، پزشک به «اصفهان زیبا» میگوید قرنطینه در هر سطحی که انجام شود میتواند در کنترل وضعیت فعلی مؤثر باشد: «اگر قرنطینه درست اعمال شود (در هر سطحی) میتواند زنجیره انتقال را قطع یا کند میکند. برای مثال، همان اعمال محدودیتهای شبانه که برخی آن را بیهوده میدانستند و به شوخی میگفتند مگر کرونا شبها منتقل نمیشود تا حدود زیادی توانست به مهار کرونا کمک کند، زیرا از دورهمیهای شبانه و حضور مردم در پارکها و ... جلوگیری کرد. البته کشورهای موفق در کنار قرنطینه اقدامات دیگری هم انجام دادهاند؛ اقداماتی مثل بیماریابی فعال. در صورتی که در اینجا ما هنوز نمیتوانیم بیمار را توجیه کنیم که به کووید مبتلا شده و باید دو هفته خودش را قرنطینه کند.»
افزودن دیدگاه جدید